Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har läst om en tjej här på forumet som undrar om streptococker. Jag är en sån som får halsfluss ofta, och eftersom jag nu har fått en pacemaker blir jag lite extra orolig. Är det så att dessa bakterier kan sätta sig på elektroderna? Hälsningar Lina

Hej!
Jag har läst om en tjej här på forumet som undrar om streptococker. Jag är en sån som får halsfluss ofta, och eftersom jag nu har fått en pacemaker blir jag lite extra orolig. Är det så att dessa bakterier kan sätta sig på elektroderna?
Hälsningar Lina

Hej Lina,

Ursäkta dröjsmålet med svar på din fråga.Jag var tvungen att läsa på lite om Streptokocker och ev samband med infektioner i pacemakersystemet. Tyvärr står det bara om Stafylokoccer som vi ser att de ibland infekterar pacemakerfickan eller elektroderna. Andra bakterier kan också ge upphov till infektion på elektroderna eller en infektion i hjärtat (endokardit). Men om Streptokocker står inte något i de pacemakerböcker jag har läst.
Jag har inte hört att har man mycket halsinfektioner så skulle man ha en ökad risk för att pacemakersystemet skall bli infekterat.

Tandinfektioner, kroniska sår mm kan ge upphov till att bakterier går ut i blodbanan och "fastnar" på elektroderna. Har man detta och pacemaker bör man absolut söka vård för att få infektionen läkt så fort som möjligt.

Så du behöver inte vara orolig tror jag,

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund