Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har kardiomyopati och ICD. Jag får ont och tryck över bröstet när jag anstränger mig, och mina armar och lår liksom domnar. Det släpper på nån minut när jag stannar upp och vilar. Inget syns på ICD vid kontroll.

Beror detta på min sjukdom eller är det kärlkramp? Min dotter tror det är ångestsymptom. Man vill operera mig för min kardiomyopati, och detta gör mig naturligtvis orolig, men jag har haft smärtorna i flera månader innan operation kom på tal.
Jag är tacksam får denna sidan, jag har fått svar på många oroliga frågor.
MVH Kerstin

Hej Kerstin,

Det är lite svårt att svara på din fråga med de få uppgifter jag fått. Kärlkramp bör man ha uteslutit om man utrett din kardiomyopati och gett dig en ICD. Dessutom, skall du opereras för din hypertrofiska (?) kardiomyopati, bör man göra en kontraströntgen av hjärtats blodkärl, om de inte redan gjort det. Har du kärlkramp kan det också åtgärdas vid en ev. operation.

Ofta sitter smärtorna i bröstkorgens leder, ligament och muskler om man är spänd och orolig.
Om du trycker över bröstbenet och utmed varje revben kanske du kan framkalla samma smärta som du har? Själva hjärtat har inga smärtnerver.

Det är också möjligt att din hjärtsjukdom orsakar för lite blodflöde till kroppen och t ex musklerna i armar och ben. Det beror på hur långt din hjärtsjukdom framskridit, vilket jag inte vet.Jag tror att dina hjärtläkare bäst kan svara på din fråga.

Lycka till med ev. operation.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.