Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har haft pacemaker sen ca 1½ år tillbaka. Jag känner hur kablarna från pacemakern går ut ifrån den. Det känns som att kabelfästet till pacemakern skaver mot mitt nyckelben då jag känner ilningar och ibland svår smärta runt området på nyckelbenet som ligger ovan pacemakern. Är detta vanligt? Finns det något man kan göra åt det? Eller behövs en ny operation där dem "flyttar" ner pacemakern någon centimeter för att den inte ska "skava" mot mitt nyckelben?

Hej!

Jag har haft pacemaker sen ca 1½ år tillbaka. Jag känner hur kablarna från pacemakern går ut ifrån den. Det känns som att kabelfästet till pacemakern skaver mot mitt nyckelben då jag känner ilningar och ibland svår smärta runt området på nyckelbenet som ligger ovan pacemakern. Är detta vanligt? Finns det något man kan göra åt det? Eller behövs en ny operation där dem "flyttar" ner pacemakern någon centimeter för att den inte ska "skava" mot mitt nyckelben?

Hej,
Vi har just skrivit en artikel om komplikationer vid pacemakerbehandling som du kan se på vår första sida. Du har här fått en kronisk komplikation med värk vid nyckelbenet pga att pacemakern glider upp på nyckelbenet och skaver som du säger.

Tyvärr finns det enstaka pacemakerkirurger som gör dosfickan omedelbart under nyckelbenet, vilket resulterar i att pacemakern glider upp mot eller över nyckelbenet när de rör armen. Dosfickan skall göras minst en tvärhand under nyckelbenet. Man kan då stopp in elektroderna djupare så att de inte skaver. I sällsynta fall kan även en lägre implanterad pacemaker glida upp, men det ser man inte ofta.

Kontakta din klinik och säg att du vill flytta ner pacemakern, operationen tar bara några minuter.

Personligen tycker jag att det är oerhört viktigt att en pacemakerpatient inte skall gå omkring med kronisk värk kring nyckelbenet-pacemakerfickan pga detta problem. Det är mycket lättlöst genom att göra en liten reoperation och flytta ner pacemakern någon decimeter.

Ortopeder kan ägna mycket tid och resurser för att hjälpa patienter med värk i en axeln. Orsakar en pacemaker kronisk smärta bör vi pacemakerkirurger absolut hjälpa er som har problem med för högt lagd pacemaker.

Ni som har samma problem, kontakta er pacemakerenhet och försök få en reoperation till stånd, så att ni slipper värken och obehag med att röra armen!

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund