Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag har haft ont i halsen, på hö sida, till och från i ca tre veckor. Snabbtest två gånger har inte visat på bakterier. Har känt mig hängig bara någon dag under denna period. Jag vet att man inte ska träna med infektion i kroppen men min husläk sa att jag skulle kunna utföra normal motion där man inte tar ut sig helt. Åkte därför längdskidor idag, ganska lugnt. Hur ska man tänka kring hjärtat och PM sådana här gånger? Bör man vara noga med tester (och t ex göra odling på halsprov) för att verkligen se vad det är man har? Hälsn. Sanna (40 år) med PM pga AV-block II typ II

Hej,

Jag har haft ont i halsen, på hö sida, till och från i ca tre veckor. Snabbtest två gånger har inte visat på bakterier. Har känt mig hängig bara någon dag under denna period. Jag vet att man inte ska träna med infektion i kroppen men min husläk sa att jag skulle kunna utföra normal motion där man inte tar ut sig helt. Åkte därför längdskidor idag, ganska lugnt. Hur ska man tänka kring hjärtat och PM sådana här gånger? Bör man vara noga med tester (och t ex göra odling på halsprov) för att verkligen se vad det är man har? Hälsn. Sanna (40 år) med PM pga AV-block II typ II

Hej Sanna,

Vi har inga särskilda rekommendationer när det gäller förkylning, halsont, influensa mm till våra pacemakerpatienter.Att bakterier slår sig ner på kablarna i t ex hjärtat är mycket ovanligt. Om det händer blir man ganska påverkad med hög feber, allmänpåverkad mm. Ibland kan en infektion i tandköttet, eller ett infekterat sår leda till att bakterier slår sig ned på kablarna. Men som sagt, det är mycket ovanligt att det inträffar.

Man skall undvika och hårdträna om man har en kraftigare infektion i kroppen. Vissa virus dras till hjärtat och kan skada hjärtat i värsta fall.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund