Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har cardiomyopati, och har sen ett par månader ICD. Ganska nyligen alltså. Jag får arytmier vid ansträngning och när jag är trött, som t ex feber. Allt ser bra ut vid kontoller. Vad är det som gör att jag känner det här? MVH Kerstin

Hej,

Som du kanske vet finns även en pacemaker i din ICD. Har man satt en basfrekvens på 60 eller 70/min kan de förekomma pacemakerutlösta slag blandat med dina egna slag. En del patienter känner en skillnad på dessa två olika typer av slag.Det kan vara en förklaring.

Ev har man aktiverat den sk rörelsesensorn i pacemakerfunktionen så att din puls stiger när du rör dig. En del ICD patienter behöver sensorn för att få upp pulsfrekvensen vid ansträngning. Blir sensorn för känslig stiger pulsen för snabbt och det kan kännas obehagligt.

Ovan pulsbeskrivningar ger alltid en jämn puls som du kan kolla vid handleden. Känner du en ojämn puls och dina kontroller är normala så är det förmodligen extraslag som inträffar. Det kan du också känna på handleden.Har du haft attacker med förmaksflimmer ger det också en ojämn puls.

Jag måste nästan se dina EKG och veta hur ICD'n är programmerad för att ge dig ett korrekt svar men kanske är det något av det ovanstående.

Diagnostiken i ICDn bör också ge information.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Bjärred