Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag har bland annat rikliga VES som håller på att utredas men känner att jag inte har grepp om det här. De pratar om pacemaker och jag börjar fundera på vad jag själv kan göra för att undvika att få en sådan. Jag skulle vilja veta mer exakt vilka mediciner eller naturläkemedel som kan orsaka VES, samt dryck, kost och motion om och hur det kan påverka. Tacksam för svar!

Hej!
Jag har bland annat rikliga VES som håller på att utredas men känner att jag inte har grepp om det här. De pratar om pacemaker och jag börjar fundera på vad jag själv kan göra för att undvika att få en sådan. Jag skulle vilja veta mer exakt vilka mediciner eller naturläkemedel som kan orsaka VES, samt dryck, kost och motion om och hur det kan påverka. Tacksam för svar!

Hej,

Extraslag är mycket vanligt och brukar inte behandlas med pacemaker om inte pulsen blir väldigt låg. Kan pacemaker öka hjärtfrekvensen brukar en del extraslag försvinna, pacemakerrytmen kör över dem kan man säga.
Många extraslag ger upphov till pauser som är obehagliga.

Dina frågor om läkemedel och naturläkemedel samt kost och dryck som orsakar extraslag skulle ta mig lång tid att räkna upp och besvara, du får fråga Din hjärtläkare.
Kaffe och alkohol är kända för att ge arytmier och extraslag. På internet kan Du nog finna fler svar än här. På engelska kallas extraslag "premature extrabeats".

Jag gissar att Du haft en EKG bandspelare kopplad och av den kan man ofta se hur extraslagen inträffar.

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND