Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej. Jag fick en pacemaker för en vecka sedan ungefär för att jag hade för låg vilopuls ibland och ibland fick jag hjärtklappningar och så. Till min fråga: Extraslagen har jag börjat förstå att jag ibland får leva med men jag undrar vad det är som ibland känns så sjukt obehagligt någon eller några gånger om dagarna. Det är svårt att förklara hur det känns men det kommer hjärtslag som känns som plötsliga blixtar eller och nere i högra hörnet av bröstets vänstra sida känns det som att hjärtat är på väg ut ur kroppen. Jag brukar kunna lugna ner det med min egen hand mot bröstet men då måste jag sätta mig eller lägga mig ner. Detta gör mig livrädd varje gång det händer och jag förstår nu när jag läser igenom det jag just skrivit att det måste vara väldigt svårt för dig som ska svara på frågan att bedöma vad det kan vara. Vet inte om det har någon betydelse men jag har inte ens fyllt 25 år och jag opererade in pacemakern under bröstmuskeln för att underlätta för mitt idrottande då det är en sport där man kommer i kontakt med varandra en del och då ville jag inte ha den precis under huden bara. Fråga 2: Jag läste i ett tidigare svar här att om man ställer in den övre gränsen på 180 så blir det någon slags blockering ifall man kommer över det så att inte hjärtat ska slå för fort. Innebär det att man inte kan komma upp i högre puls än 180? På min pulsklocka har det hänt att det visat att jag haft 190 i puls ibland nämligen? Vad händer då liksom? Kommer man orka mindre?

Hej. Jag fick en pacemaker för en vecka sedan ungefär för att jag hade för låg vilopuls ibland och ibland fick jag hjärtklappningar och så.

Till min fråga: Extraslagen har jag börjat förstå att jag ibland får leva med men jag undrar vad det är som ibland känns så sjukt obehagligt någon eller några gånger om dagarna. Det är svårt att förklara hur det känns men det kommer hjärtslag som känns som plötsliga blixtar eller och nere i högra hörnet av bröstets vänstra sida känns det som att hjärtat är på väg ut ur kroppen. Jag brukar kunna lugna ner det med min egen hand mot bröstet men då måste jag sätta mig eller lägga mig ner.

Detta gör mig livrädd varje gång det händer och jag förstår nu när jag läser igenom det jag just skrivit att det måste vara väldigt svårt för dig som ska svara på frågan att bedöma vad det kan vara. Vet inte om det har någon betydelse men jag har inte ens fyllt 25 år och jag opererade in pacemakern under bröstmuskeln för att underlätta för mitt idrottande då det är en sport där man kommer i kontakt med varandra en del och då ville jag inte ha den precis under huden bara.

Fråga 2: Jag läste i ett tidigare svar här att om man ställer in den övre gränsen på 180 så blir det någon slags blockering ifall man kommer över det så att inte hjärtat ska slå för fort. Innebär det att man inte kan komma upp i högre puls än 180? På min pulsklocka har det hänt att det visat att jag haft 190 i puls ibland nämligen? Vad händer då liksom? Kommer man orka mindre?

Hej,
Extraslag brukar inte försvinna när man får pacemaker. Det du beskriver nu om, är det en kort blixtrande smärta som du känner efter operationen? I så fall kan det vara att pacemakerelektroden i höger kammare ligger nära en nerv på utsidan av hjärtat och då och då stimulerar nerven beroende på din kroppsställning. Man kan i så fall minska spänningen på pacemakern så att strömmen inte är så stark.I vissa fall måste man reoperera och flytta om kammarelektroden om det inte går att lösa med omprogrammering.

Du är ganska nyopererad och man kan ju vänta något och se om det blir bättre. Du skall definitivt inte ha några obehag av pacemakern!

Den övre gränsen kan ställas på 180/ min, men den kan också höjas om du vill. Vissa unga människor behöver kanske 200/min vid snabba idrottsförlopp. Det kan du be om att få omprogrammerat. Du kommer inte att orka mindre om man höjer ditt pulstak.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund