Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag fick en pacemaker i augusti och fick besked, att jag skulle kunna leva som vanligt, vilket jag också i stort sett har gjort. Jag står under "home monitoring" via Biotronik. Efter den långa vintern har nu mina promenader, som vanligt succesivt utökats. Har promenerat varje dag under vintern. Känner tidvis en sorts vibrationer i bröstet och armarna, som gör mig orolig. Jag är normalt mycket känslig och blir fort glad och fort ledsen. Kan pacemakern vara orsak till vibrationerna ? Kan den läcka ström ? Är osäker på hur mycket jag tål. Frågade på sjukhuset och fick till svar, att det känner man. Kan hålla på ganska länge utan att känna trötthet men det kommer ofta i efterhand. Vid två tillfällen, efter en häftig promenad, och efter en promenad uppför en backe fick jag en känsla, att jag "tog slut". Gick över ganska snart. Behöver min pacemaker justeras ? Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Bodil Larsson

Hej!

Jag fick en pacemaker i augusti och fick besked, att jag skulle kunna leva som vanligt, vilket jag också i stort sett har gjort. Jag står under "home monitoring" via Biotronik.

Efter den långa vintern har nu mina promenader, som vanligt succesivt utökats. Har promenerat varje dag under vintern.
Känner tidvis en sorts vibrationer i bröstet och armarna, som gör mig orolig.
Jag är normalt mycket känslig och blir fort glad och fort ledsen.
Kan pacemakern vara orsak till vibrationerna ? Kan den läcka ström ?
Är osäker på hur mycket jag tål. Frågade på sjukhuset och fick till svar, att det känner man. Kan hålla på ganska länge utan att känna trötthet men det kommer ofta i efterhand.

Vid två tillfällen, efter en häftig promenad, och efter en promenad uppför en backe fick jag en känsla, att jag "tog slut". Gick över ganska snart. Behöver min pacemaker justeras ?

Tacksam för svar.

Med vänlig hälsning
Bodil Larsson

Hej Bodil

Härligt att höra att du har försökt leva som vanligt med din pacemaker. Vibrationen i bröst och armar som du upplever då och då kan jag inte härleda till att pacemakern orsakar. Pacemakerns arbete i hjärtat känner man inte av mer än att pulsen ökar vid aktivitet, vilket är helt normalt. Om det skulle vara "ström" som läcker ut så upplever man det ofta som ryckningar eller tickningar vid pacemakerdosan, inte som vibration i armarna.

Känslan som du upplevde med att det "tog slut" i uppförsbacken kan vara att pacemakern inte vet att du går uppför. Är det pacemakerns uppgift att få upp din puls pga den funktionen inte fungerar i ditt egna hjärta, kronotrop insuffiens eller dålig sinus funktion,så behöver du ge mer signaler till pacemakerns sensor på att det behövs högre puls.Detta kan du göra genom att pendla mer med armarna och genom det ge signal på ökad puls. Har du fått din pacemaker pga AVblock så styr din egna sinusknuta pulsuppgången vid aktivitet. Det är möjligt att man behöver öka "taket" för den högre pulsen så att du inte blir så trött men man vet också att trappor och uppförs backar ofta leder till en snabbare trötthet än när man promenera på plan mark.
Ta kontakt med din pacemakermottagning och se om de kan läsa av informationen från pacemakern och se om du har en rimlig pulsuppgång vid aktivitet eller ej. Skulle det visa sig att den är mycket försiktig eller dålig så kan de justera pacemakern till att ge bättre respons på dina fysiska aktiviteter.

Lycka till
Maria Hesselstrand

Läs mer i lexikon: 
Telemetri