Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag fick en pacemaker akut inopererad för c:a 5 v sedan efter att ha drabbats av en 'sinus-arrest' natten efter en operation (har fö inga problem med mitt hjärta). Jag är 44 år, kvinna, vältränad (långlopp, Vättern, Vasan etc) är 176 cm/63 kg, dvs smal med lite underhudsfett. Pacemakern ligger 4 cm nedanför mitt nyckelben, jag ser den perfekt tydligt som en bulle som står ut eftersom jag har lite underhudsfett just där. Hur långt ned mot armhålan kan den flyttas? - där är fettlagret tjockare. Brukar man mäta/märka ut placeringen av dosan innan operationen? Iom att den står ut så skaver den ständigt mot bh-band, även sportbh som är breda, samt trycker mot bilbältet. Dessutom är min rörelse på vä sida inskränkt - märker jag tydligt vid vissa yoga positioner. Jag brukar också ofta ha en vänsterarm som 'sover' när jag vaknar på mornarna. Finns det verkligen bara en storlek på pacemaker? Hur stor del av patienterna är män resp kvinnor? Hur stor del är överviktiga? Det är kanske inte ekonomiskt försvarbart att produktuveckla dessa att passa mindre(?)smala vältränade personer? Kanske använder man andra märken i tex Asien, där befolkningen är mindre är vad vi är i väst?

Hej,
Jag fick en pacemaker akut inopererad för c:a 5 v sedan efter att ha drabbats av en 'sinus-arrest' natten efter en operation (har fö inga problem med mitt hjärta). Jag är 44 år, kvinna, vältränad (långlopp, Vättern, Vasan etc) är 176 cm/63 kg, dvs smal med lite underhudsfett. Pacemakern ligger 4 cm nedanför mitt nyckelben, jag ser den perfekt tydligt som en bulle som står ut eftersom jag har lite underhudsfett just där. Hur långt ned mot armhålan kan den flyttas? - där är fettlagret tjockare. Brukar man mäta/märka ut placeringen av dosan innan operationen? Iom att den står ut så skaver den ständigt mot bh-band, även sportbh som är breda, samt trycker mot bilbältet. Dessutom är min rörelse på vä sida inskränkt - märker jag tydligt vid vissa yoga positioner. Jag brukar också ofta ha en vänsterarm som 'sover' när jag vaknar på mornarna.
Finns det verkligen bara en storlek på pacemaker? Hur stor del av patienterna är män resp kvinnor? Hur stor del är överviktiga? Det är kanske inte ekonomiskt försvarbart att produktuveckla dessa att passa mindre(?)smala vältränade personer? Kanske använder man andra märken i tex Asien, där befolkningen är mindre är vad vi är i väst?

Hej,

Bra att Du håller Dig i form men otur med Din pacemaker. Personer med lite underhudsfett får lätt de problem Du har. Pacemakerdosan brukar glida ner något efter en tid. Det kanske fortfarande är lite blod i dosfickan som ännu inte resorberats? I så fall kanske den sjunker in något. På din fråga om man letar ut ett område att lägga pacemakern på så brukar man inte göra det.Men på magra personer som idrottar mycket kan det vara klokt att vara noga med placeringen.

Olika läkare använder olika pacemakrar och lite olika operationsmetoder som Du förstår. Några pacemakrar är tunnare än andra men kan ha lite större omkrets.

Beträffande patienter som har mycket besvär med sin dosficka så brukar jag reoperera dem efter några månader. Min personliga åsikt är att en pacemakerpatient inte skall gå omkring och ha konstanta besvär från pacemakerfickan.
Om Din klinik går med på en reoperation eller ej vet jag inte, men den brukar inte ta många minuter att utföra.

Vad som då är viktigt är att noga välja ut åt vilket håll pacemakern skall flyttas just eftersom Du är så aktiv. Ut mot armhålan leder ofta till att armen stöter emot pacemakern. Ibland kan man lägga pacemakern längre ner mot bröstkörteln för att få lite skyddande fett över dosan.Man kan också lägga den under bröstmuskeln, men det kräver helst narkos.

Hoppas att Ditt problem löses på något sätt!

MVH

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund

Läs mer i lexikon: 
Implantation