Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag fick en pacemaker för 3 veckor sedan. Av sjukgymnasten fick jag råd att inte sträcka vänster arm uppåt bakåt mm den första tiden. Hur snart kan jag träna som vanligt? T ex spela tennis eller utföra yoga övningar utan att vara orolig att elektroderna inte vuxit fast ordentligt? vänliga hälsningar Maria

Hej!
Jag fick en pacemaker för 3 veckor sedan. Av sjukgymnasten fick jag råd att inte sträcka vänster arm uppåt bakåt mm den första tiden. Hur snart kan jag träna som vanligt? T ex spela tennis eller utföra yoga övningar utan att vara orolig att elektroderna inte vuxit fast ordentligt?
vänliga hälsningar
Maria

Hej Maria,

Det finns olika synpunkter på hur man skall "sköta pacemakeraxeln" efter en nyinläggning. Några läkare har inga restriktioner alls dvs rör axeln som vanligt, så att den inte stelnar till. Jag själv brukar ge samma råd.Håller man armen stilla en längre tid kan axeln bli stel och det tar tid att mjuka upp den.

Har en elektrod fastnat dåligt i hjärtat brukar den lossna inom första dygnet.Normalt skall man lägga in elektroderna med en viss slynga dvs överskott i hjärtat, så att inte elektroden från axeln är spänd. Då finns en viss risk att den kan lossna om man lyfter upp axeln. Men förhoppningsvis känner alla pacemakeroperatörer till detta och lägger in elektroderna på korrekt sätt, vilket tillåter fri rörlighet av axeln direkt efter operationen.

En del läkare föreslår att man skall hålla armen stilla någon vecka eller i flera veckor. (I Japan såg jag för några år sedan patienter som skulle ligga stilla i en vecka innan de fick gå upp efter en pacemakerinläggning!)

Så det är bara att youga på och spela tennis, det är mitt råd.

Lycka till,
MVH
Thomas Fåhraeus
Lund