Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag fick min pacemaker inopererad 2 feb 2010 pga sjuk sinusknuta. Jag hade symptom som matthet, yrsel och enstaka svimningar vid låg puls. Nu har jag vid återbesöket fått veta att jag har förmaksflimmer. Är detta en vanlig följd av sjuk sinusknuta? Anfallen kommer efter träningspass. Är det farligt att fortsätta att motionera? När gör man något åt förmaksflimmer? Jag är 38 år gammal. Ingen medicinering och har bra värden i övrigt och lever hälsosamt. /Helena

Hej!

Jag fick min pacemaker inopererad 2 feb 2010 pga sjuk sinusknuta. Jag hade symptom som matthet, yrsel och enstaka svimningar vid låg puls.

Nu har jag vid återbesöket fått veta att jag har förmaksflimmer. Är detta en vanlig följd av sjuk sinusknuta? Anfallen kommer efter träningspass. Är det farligt att fortsätta att motionera? När gör man något åt förmaksflimmer? Jag är 38 år gammal. Ingen medicinering och har bra värden i övrigt och lever hälsosamt.

/Helena

Hej Helena,

Tack för din fråga. En sjuk sinusknuta är ofta orsakad av en sjuklig förändring i hjärtats förmaksvägg t ex efter en inflammation, när Du var yngre. Sinusknutan, som ligger inbäddad i förmaksmuskulaturen, är ju hjärtats "tändstift" och reglerar normalt rytmen därav namnet "sinusrytm". Så vi ser ibland först tecken på långsam puls pga skadade celler, som tyvärr inte återbildas, och debut av förmaksflimmerattacker. Är dessa korta, under 24 timmar, behöver Du vanligtvis inte stå på bloduttunnade medicin. Är de längre bör man överväga medicin mot blodpropp.

Jag hoppas att Du har fått en pacemaker med två sladdar, en i förmaket och en i kammaren. Det ger Dig en jämnare puls under flimmerepisoderna.

Motionera är bra och fortsätt med det, det försämrar inte hjärtat som förmodligen är friskt i övrigt.

Diskutera med Din läkare om Du inte kan bli aktuell för sk flimmerablation som Du kan läsa om på olika webbsidor. (www.formaksflimmer.com/). Har Du fått pröva någon medicin mot Ditt förmaksflimmer?
Har Du tur kan man i så fall ta bort flimret. Linköpings Hjärtcentrum har kort väntetid för ablation. Har man haft flimret i många år är det ofta svårare att ta bort.

Lycka till!

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Sinusknutan