Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, jag fick igår kväll någon typ av arytmi, omväxlande snabb puls på över 200 och sedan långsam puls. Då det gick så där snabbt fick jag också en ilande obehaglig känsla i käkarna. Arytmiattacken satt i ca 2 timmar. Jag har gjort en utredning för några månader sedan pga liknande besvär, då hittade man inget konstigt. Man gjorde ultraljud, arbetsEKG och bandspelarEKG, allt var normalt. Min teori är att det är någon sorts tachy-brady episod och att jag får syrebrist i hjärtat då det går så snabbt som över 200. Det känns så frustrerande för åker jag in till sjukhus går det kanske över på vägen dit. Så här länge har det inte hållit på förut, det var ganska obehagligt. Behöver jag behandling för det här och kan det vara riktigt farligt? MVH tacksam för svar. Tacksam för svar.

Hej, jag fick igår kväll någon typ av arytmi, omväxlande snabb puls på över 200 och sedan långsam puls. Då det gick så där snabbt fick jag också en ilande obehaglig känsla i käkarna. Arytmiattacken satt i ca 2 timmar. Jag har gjort en utredning för några månader sedan pga liknande besvär, då hittade man inget konstigt. Man gjorde ultraljud, arbetsEKG och bandspelarEKG, allt var normalt. Min teori är att det är någon sorts tachy-brady episod och att jag får syrebrist i hjärtat då det går så snabbt som över 200. Det känns så frustrerande för åker jag in till sjukhus går det kanske över på vägen dit. Så här länge har det inte hållit på förut, det var ganska obehagligt. Behöver jag behandling för det här och kan det vara riktigt farligt?
MVH tacksam för svar.
Tacksam för svar.

Hej,

Det är mycket vanligt att hjärtklappningen går över innan patienten hinner till sjukhuset så du behöver inte känna dig frustrerad.

Förmodligen har du en paroxysmal förmakstakykardi, dvs förmaken är involverade i hjärtklappningen. Skulle den komma enbart från någon av hjärtkamrarna (ventrikel takykardi) så skulle du nog vara mer påverkad. Taky-bradysyndromet (sick sinus syndrome) brukar inte ha så hög och långvarig takykardi. Är det en förmakstakykardi är den förmodligen av återkopplingstyp (reentry) eller den mer sällsynta typen, ektopisk takykardi, orsakad av ett "extra tändstift" i förmaken.

Dina utredningar är ju adekvata och normala. Smärtan i käkarna och kanske i bröstet kan bero på att det blir syrebrist i hjärtat under den höga frekvensen, något som en del får.

Personligen skulle jag nog sätta in en implanterbar loop recorder (ILR) under huden ovanför hjärtat. Du kan läsa om den på denna webbsida. Den registrerar ditt EKG under hjärtrusningen och ger värdefull information vilken typ av hjärtklappning du har.Den räcker i tre år. Det är en mycket liten poliklinisk operation som endast tar 10 minuter. En ILR heter "Reveal" en annan "Confirm) du kan också slå på dessa ord på webben. De är gjorda just för patienter som du som har t ex en hjärtklappning i månaden.

Kontakta din läkare som utreder dig och fråga vad han tycker. Hjärtklappning på 200/min eller högre kan bli farliga t ex om du svimmar när du kör bil.Du bör absolut fortsätta utredningarna, tycker jag!

Är det en förmakstakykardi kan man bota dig oftast med sk ablation som du också kan läsa om på denna sida eller: www.arytmia.se

Lycka till!

Thomas Fåhraeus Lund

Läs mer i lexikon: 
Takykardi
Läs mer om ämnet: 
Hur ställs diagnosen