Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag fick för drygt 2 månader sedan diagnosen Kardiomyopati. Läkarna kan inte svara på vilken sort jag har, trots att det togs biopsier i samband med att jag fick ICD. Dom tror att det är en skada efter en hjärtmuskelinflammation. Borde inte det visa sig vid en biopsi?

Hej,

Jag fick för drygt 2 månader sedan diagnosen Kardiomyopati. Läkarna kan inte svara på vilken sort jag har, trots att det togs biopsier i samband med att jag fick ICD. Dom tror att det är en skada efter en hjärtmuskelinflammation. Borde inte det visa sig vid en biopsi?

Hej,

Det finns olika kardiomyopatier som Du vet. En kallas för obstruktiv kardiomyopati, men det låter inte som Du har det. En annan typ (dilaterad) drabbar mer generellt hjärtmuskeln ofta efter en myokardit, dvs inflammation i hjärtat. Vissa kardiomyopatier har sk inlagringar mellan muskelfibrerna, och dessa brukar man kunna se vid en biopsi.
En viktig undersökning är EKO- undersökning (ultraljud) av hjärtat, där man ser tydligt hur hjärtkamrarna arbetar.

Biopsier kan ibland ge för lite "vävnad" för att undersökas. Då brukar man göra en ny men i och med att Du har en ICD bör man vara försiktig så att sladden och spetsen inte skadas.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund