Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag arbetar med ett teknikarbete i skolan och skulle vara tacksam om ni gav mig svar på om Pacemakern är på något sätt miljöfarlig. Om den lämnar något avfall, vad händer med en pacemaker som man redan använt? Tack på förhand Josefin

Hej,
Jag arbetar med ett teknikarbete i skolan och skulle vara tacksam om ni gav mig svar på om Pacemakern är på något sätt miljöfarlig. Om den lämnar något avfall, vad händer med en pacemaker som man redan använt?

Tack på förhand
Josefin

Hej Josefin,

Tidigare var pacemakrarna gjutna i plast och batterierna innehöll kvicksilver. Kvicksilver vill man absolut inte sprida i naturen. Uttagna pacemakrar samlades och skickades tillbaka till firman som tillverkat dem och där förstördes de på ett miljövänligt sätt.
Nu är pacemakern byggd med ett hölje av titan och batterierna inuti är ofta gjorda av lithiumjodid.
En uttagen pacemaker får inte värmas upp, då kan den explodera pga att den är helt tillsluten av titan.
Så fortfarande skickas nästan alla pacemakrar tillbaka till firmorna som plockar isär dem på ett miljövänligt sätt. Vid byte av pacemaker vill ibland patienten behålla sin pacemaker vilket de får, dock uppmanas de att lämna in den vid ett batteriupptag om de vill bli av med den.

MVH
Thomas Fåhraeus
LUND