Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag är en tjej på 35 år med pacemaker sedan 3 mån tillbaka. Jag har en DDD-R från Medtronic och är lite nyfiken vad de olika inställningarna står för. Jag frågade på pacemakermottagningen, men hon hade lite svårt att förklara. JAg undrar b la vad upper sensor rate och upper tracking rate innebär. Jag har även fått prova mig fram om jag ska ha på R-funktionen eller inte. Till en början hade jag den på, men pga mitt avnrt fick jag hjärtklappning. Nu har jag gjort en 4:e ablation, typ hisablation, så jag ska vara "botad", men har nu totalblock. Jag har fina p-vågor, men pacemakern spikar i kammaren. Ska det vara så? Kan pacemakern orsaka hjärtklappning? Nu är R-funktionen påkopplad igen, då jag kände att jag ej kom upp i puls när jag sprang. Är naturligtvis nervös att hjärtklappningen ska starta igen, även om det lyckades. MVh Linslusen

Hej! Jag är en tjej på 35 år med pacemaker sedan 3 mån tillbaka. Jag har en DDD-R från Medtronic och är lite nyfiken vad de olika inställningarna står för. Jag frågade på pacemakermottagningen, men hon hade lite svårt att förklara. JAg undrar b la vad upper sensor rate och upper tracking rate innebär. Jag har även fått prova mig fram om jag ska ha på R-funktionen eller inte. Till en början hade jag den på, men pga mitt avnrt fick jag hjärtklappning. Nu har jag gjort en 4:e ablation, typ hisablation, så jag ska vara "botad", men har nu totalblock. Jag har fina p-vågor, men pacemakern spikar i kammaren. Ska det vara så? Kan pacemakern orsaka hjärtklappning? Nu är R-funktionen påkopplad igen, då jag kände att jag ej kom upp i puls när jag sprang. Är naturligtvis nervös att hjärtklappningen ska starta igen, även om det lyckades.

MVh Linslusen

Hej Linslusen,

Det är många frågor och jag tar det kort. Du kan läsa mer om det i ordlistan. "Upper sensor rate"(UTR) uppkommer och ger högsta pacingstimuleringen om sensorn är påslagen och skakar som mest. Den brukar ställas på kanske 160 /min i ditt fall. Sensorfrekvensen kan inte bli högre om man inte ändrar den.

Har du sinusrytm styr den naturliga P- vågen frekvensen på pacemaker genom att skicka förmakssignalerna till pacemakern, som i sin tur skickar pacingimpulser till kammaren. Här vill man skydda dig och sätter kanske gränsen på 170/min eller lite mer eller mindre. Går förmaken över 200/ min. så förhindrar "upper tracking rate" hjärtat att rusa iväg över 170/min.På små barn har man hög upper tracking rate kanske över 200/min.

Dessa två alternativ skyddar alltså hjärtat att slå för fort.

Har du fått AV-block III nu, så läser pacemakern av dina "fina" P- vågor och om sinusknutan är frisk och oskadd så är det nog att föredra med UTR framför en sensorfrekvens, men det känner du själv. Styr enbart sensorn frekvensen får du inte upp pulsen när du blir rädd, ilsken (!),emotionellt påverkad.

Sensorn påkopplad kan störa dig om du åker bil på knagglig väg, springer ned för trappor etc. Men har du för låg puls när du joggar kan det vara en fördel att den är på. Du känner själv vad som du tycker är bäst.

Sk pacemakerspikar i kammaren låter otrevligt men det kallas så på läkarjargong. Det är helt OK vid AV-block III. (Spiken är pacemakerimpulsen man ser på EKG).

Har du totalt block nu bör du inte få någon mer hjärtklappning om du inte har ytterligare en bana, vilket inte är helt ovanligt. Men det har du nog inte.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Thomas i Lund

Läs mer i lexikon: 
Sensor