Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag är en snart 18 årig tjej som inte mår så bra så jag vore tacksam om någon kunde hjälpa mig. Jag har så länge jag kan minnas känt mig trött och orkeslös. Jag har gjort många försök att träna och komma i form, men jag lyckas aldrig. Jag kämpar för att försöka få upp konditionen men blir ändå andfådd av minsta lilla grej. Nu under hösten har jag fått en del läskiga symtom som jag inte har haft tidigare, när jag ligger ner (ibland även sitter upp) så får jag som ett tryck över bröstet och det känns tyngre att andas. Samtidigt får jag en konstig känsla i hjärtat, slagen känns helt slumpartade och följer ingen direkt rytm. Jag har låtit min mamma känna på min puls när detta händer och hon beskriver det som att min puls "Slår något ordentligt slag och sen fladdrar pulsen och det känns inte som riktiga slag sen kanske det kommer några riktiga slag och sen fladdrar pulsen igen". Jag sökte hjälp för det här, först fick jag ett väldigt tråkigt bemötande av läkarna som bara ville avfärda mina problem som psykiska. Till slut fick jag i alla fall ta ett EKG och enligt läkarna så såg det helt normalt ut, jag hade också normalt blodtryck och normal puls. Men jag kände instinktivt att något var fel så jag fortsatte söka hjälp och till slut kom jag till min husläkare, som skickade remiss till 48 timmars-EKG. Trots att jag inte kände av hjärtat speciellt mycket under 48 timmars registreringen så visade det sig att min PQ-tid var något förlängd och att jag tydligen hade tillfällen men AV-Block typ 1 och typ 2. Trots det verkar läkarna inte vilja tro på att något är fel utan behandlar mig som en hypokondriker även om de har fått se mitt 48 timmars-EKG. Nu inväntar jag en tid hos en kardilog och har under tiden fått ett nytt symtom, jag får ibland yrselattacker från igenstans. De håller i sig runt en kvart till 45 minuter. Jag har också märkt att mina besvär blir mer påtagliga under perioder då jag är aktiv och tränar. Förlåt för en så lång text, men vad ska jag göra? Vad låter det som att mina problem beror på, är det hjärtat? Vad gör jag om kardilogen vägrar att lyssna på mig? Jag känner att något är fel. Mvh Josefin.

Hej!
Jag är en snart 18 årig tjej som inte mår så bra så jag vore tacksam om någon kunde hjälpa mig.
Jag har så länge jag kan minnas känt mig trött och orkeslös. Jag har gjort många försök att träna och komma i form, men jag lyckas aldrig. Jag kämpar för att försöka få upp konditionen men blir ändå andfådd av minsta lilla grej. Nu under hösten har jag fått en del läskiga symtom som jag inte har haft tidigare, när jag ligger ner (ibland även sitter upp) så får jag som ett tryck över bröstet och det känns tyngre att andas. Samtidigt får jag en konstig känsla i hjärtat, slagen känns helt slumpartade och följer ingen direkt rytm. Jag har låtit min mamma känna på min puls när detta händer och hon beskriver det som att min puls "Slår något ordentligt slag och sen fladdrar pulsen och det känns inte som riktiga slag sen kanske det kommer några riktiga slag och sen fladdrar pulsen igen". Jag sökte hjälp för det här, först fick jag ett väldigt tråkigt bemötande av läkarna som bara ville avfärda mina problem som psykiska. Till slut fick jag i alla fall ta ett EKG och enligt läkarna så såg det helt normalt ut, jag hade också normalt blodtryck och normal puls. Men jag kände instinktivt att något var fel så jag fortsatte söka hjälp och till slut kom jag till min husläkare, som skickade remiss till 48 timmars-EKG. Trots att jag inte kände av hjärtat speciellt mycket under 48 timmars registreringen så visade det sig att min PQ-tid var något förlängd och att jag tydligen hade tillfällen men AV-Block typ 1 och typ 2. Trots det verkar läkarna inte vilja tro på att något är fel utan behandlar mig som en hypokondriker även om de har fått se mitt 48 timmars-EKG. Nu inväntar jag en tid hos en kardilog och har under tiden fått ett nytt symtom, jag får ibland yrselattacker från igenstans. De håller i sig runt en kvart till 45 minuter. Jag har också märkt att mina besvär blir mer påtagliga under perioder då jag är aktiv och tränar. Förlåt för en så lång text, men vad ska jag göra? Vad låter det som att mina problem beror på, är det hjärtat? Vad gör jag om kardilogen vägrar att lyssna på mig? Jag känner att något är fel.

Mvh Josefin.

Hej Josefin,

Yrselattacker, orkeslöshet, tryck över bröstet, känningar av ojämn puls kan vara typiska symptom på en för långsam puls, som kan komma attackvis och pågå i flera timmar eller dagar. Ditt AV- block I kan vara ett normalfynd, är konstant och ger sällan symptom. AV- block II finns av olika typer (se vårt forum om AV-block). Det sk AV- blocket grad II typ Wenchebach ser man ibland hos unga människor fram för allt nattetid när de sover.Det brukar inte behandlas, men ger de symtom när man är vaken (plötsliga yrsel-eller svimningsattacker)är det en klar pacemakerindikation.

Kan man påvisa att du mår dåligt när din puls är för långsam, t ex under 45 slag/ min.så är du i princip en pacemakerkandidat. Problemet är att ditt AV-block II och ev AV- block III kanske bara kommer några gånger i månaden. Hos läkaren är pulsen kanske normal och så är det för många patienter vilket gör diagnosen svår. Det är bra att du gjort ett långtids-EKG. Kan du tigga dig till ett arbets-EKG så vore det bra.
Skulle du komma till mig skulle jag föreslå en ultraljudsundersökning (EKO av hjärtat) vilket ger en väldigt bra bild på hur hjärtat arbetar. Den visar emellertid inte något om arytmier förutom sk flimmer eller extraslag.

Så vi måste ta reda på vad som händer när din mamma känner "fladderattacker". Det kan vara för snabb puls eller för långsam. Det kan vara extraslag, som ofta är normalt.Det finns små apparater som du kan aktivera när du mår dåligt. De klarar en vecka sedan måste batteri bytas. De registrerar EKG när du känner något. Har du tendens till svimning kan man implantera en liten apparat under huden över hjärtat och den räcker i tre år (kallas ILS,ECG loop recorder) om du vill läsa om den på internet. I Lund har vi laget in cirka 300 och vi får en diagnos i cirka 65 %.Försök att ta din puls när du mår dåligt. Gör anteckningar.

Jag hoppas att din kardiolog utreder dig ordentligt. Hittar man inga fel på hjärtat är ju det positivt och då får man fundera på det psykiska, som du skriver om. Stressade, deprimerad människor känner ibland av hjärtat hela tiden (kallas ibland för hjärtneuros)och du kan läsa om det på internet. Andra får migrän, eller gastrit med magbesvär osv.I din ålder är arytmier relativt ovanligt. Men först måste man utesluta att du inte har något fel i hjärtat antingen i rytmen (EKG) eller i själva hjärtmuskeln(EKO).

Lycka till i fortsättningen,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
AV-block
Läs mer om ämnet: 
Hur ställs diagnosen