Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag är en kille på 29 år som har en pacemeaker men är fullt frisk i övrigt och motionerar regelbundet.Pacemeakern fick jag då jag svimmade vid löpning. Jag upplever att min puls vid vila och lägre ansträngning är högre än "innan" och att det alltså är pacemakern som driver upp den (t ex vid små rörelser;då jag reser mig, går, vänder mig i sängen osv). Man har försökt att göra den mindre känslig för rörelser men jag upplever ingen större skilnad.Så till mina frågor: - Vad finns det för negativt om det nu är så att pulsen är högre än "normalt"? - "Åldras man snabbare" om pulsen drivs upp? - Kan man stänga av pacemakern för att så att säga få en referenspuls att jämföra med? Tacksam för svar!

Hej,
Jag är en kille på 29 år som har en pacemeaker men är fullt frisk i övrigt och motionerar regelbundet.Pacemeakern fick jag då jag svimmade vid löpning. Jag upplever att min puls vid vila och lägre ansträngning är högre än "innan" och att det alltså är pacemakern som driver upp den (t ex vid små rörelser;då jag reser mig, går, vänder mig i sängen osv). Man har försökt att göra den mindre känslig för rörelser men jag upplever ingen större skilnad.Så till mina frågor:

- Vad finns det för negativt om det nu är så att pulsen är högre än "normalt"?
- "Åldras man snabbare" om pulsen drivs upp?
- Kan man stänga av pacemakern för att så att säga få en referenspuls att jämföra med?

Tacksam för svar!

Hej,

Det är nog en riktig slutsats att pacemakern driver Ditt hjärta kanske hela tiden. Jag vet inte vilken sjukdom Du hade innan, sjuk sinusknuta eller AV block II-III?
Var Din puls långsam hela tiden innan Du fick pacemakern så är det nog så att man "höjt" Din sk basfrekvens till kanske 60 eller 70. man tycks ha trimmat sensorn vilket är bra, även om Du inte märker någon skillnad.
Mår Du helt bra på låg frekvens t.ex 45-50 kan man dra ner pacemakern ytterligare, men jag vet inte heller vad Din frekvens är nu på pacemakern.

Det finns en funktion som heter "hysteres" som man kan programmera in. Den tillåter att Din spontana egna puls skjunker till t ex 40-45 sl/min innan pacemakern går igång och höjer pulsen till t ex 60. Du kan fråga om hysteres-funktionen har prövats. Du svimmar inte av 40 sl/min men blir kanske trött och yr.

Hjärtat skadas inte av att gå lite fortare dvs normalt omkring 70 i vila.Trenden är emellertid att låta hjärtat "gå för egen maskin"så mycket som möjligt, om det går utan att patienten får symptom. Pacemakerstimuleringen i hjärtat ändrar något det naturliga rörelsemönstret i hjärtmuskeln vilket är något ofördelaktigt om andra, svårare hjärtsjukdomar föreligger.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus,
Lund