Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag är en kille på 22 år och har haft pacemaker sedan 5 års ålder. Jag tänkte fråga om alternativa packemakerplaceringar. Jag tränar väldigt mycket, både styrketräning, lagsporter, racketsporter m.m. Jag har haft problem med pacemakern de senaste åren. Jag tycker den hämmar mina rörelser ibland och det kan dessutom göra ont om jag tränar upp bröstmuskulaturen så att brösten får mer volym. Det är då antagligen kablarna som sträcks och det kan göra riktigt ont. Jag sover ofta på sidan vilket gör att bröstmuskeln pressas ihop och packemakern kommer i "kläm" vilken bidrar till smärta kanske på grund av att kablarna sträcks och skaver? Så frågan är: Kan dosan placeras på undersidan av brösmmuskeln, alltså mellan muskeln och skellettet eller kanske i armhålan?

Hej!

Jag är en kille på 22 år och har haft pacemaker sedan 5 års ålder.
Jag tänkte fråga om alternativa packemakerplaceringar. Jag tränar väldigt mycket, både styrketräning, lagsporter, racketsporter m.m. Jag har haft problem med pacemakern de senaste åren. Jag tycker den hämmar mina rörelser ibland och det kan dessutom göra ont om jag tränar upp bröstmuskulaturen så att brösten får mer volym. Det är då antagligen kablarna som sträcks och det kan göra riktigt ont.
Jag sover ofta på sidan vilket gör att bröstmuskeln pressas ihop och packemakern kommer i "kläm" vilken bidrar till smärta kanske på grund av att kablarna sträcks och skaver?

Så frågan är: Kan dosan placeras på undersidan av brösmmuskeln, alltså mellan muskeln och skellettet eller kanske i armhålan?

Hej,

Många läkares åsikt hoppas jag är att en pacemakerbärare skall ha så lite obehag av sin pacemaker som möjligt. I Lund och säkert på andra ställen är man frikostig med att omplacera dosan om den ligger illa till för patienten. Patienten skall inte ha ont av att pacemakern klämmer när man skall sova. Det är ofta en relativt liten operation att flytta den.
Du har haft pacemaker sedan Du var liten och har förmodligen en del ärr och kanske inaktiva kablar till hjärtat? Ärrvävnaden kan göra en ev reoperationen något svårare och kanske sker den bäst i narkos.

Det är riktigt som Du säger att man kan placera pacemakern under den stora bröstmuskeln. ICD doser placerades tidigare där när de var större.

En nackdel med att få kraftiga bröstmuskler när man tränar är att pacemakern pressas ut mot huden och har man ont om fett under huden, så ligger den ganska oskyddad.

Det finns många frågor kring en ev. reoperation av Ditt system. Har Du kontakt med en erfaren pacemakerkirurg kan ni gå igenom olika alternativ. Förmodligen är det bäst att lägga dosan under bröstmuskeln.

Lycka till!

Thomas Fåhraeus
LUND