Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Jag är en 44-årig kvinna som fick pacemaker för c:a 1/2 år sedan. För c:a 3 veckor sedan svullnade min arm upp (samma sida (vä) som PM) och jag rekommendarades att åka in till akuten (via sj vårdsupplysn). Där misstänkte man propp, gav mig blodförtunnande och dagen efter ultraljudskollade man blodkärlen. Inga teckn på propp, och när jag nästa dag var på PM mott, så medd en läkare där att jag fått en stasningseffekt av att jag tränat med vikter (jag tränar 6-7 ggr/vecka regelbundet och har inte märkt av detta innan) - som jag förstod det så 'hittar blodet nya vägar' och en svullnad kan då uppstå - min vä arm var c:a 2,5 cm större i omkrets än hö. Jag blev uppmanad att vila c:a 1 vecka. Jag har sedan dess tagit det lugnt med vikter, men fö tränat som vanligt. Svullnaden är nu ca 1 cm. I går jag jag frisimmade fick jag igen känningar i armen, denna gången upp mot halsen till. Det sticker i handen, och när jag tittar på området kring nyckelbenet halsen så ser detta svullet ut - svårt att mäta, men jag kan inte urskilja mitt nyckelben på vä sida och halsen är lite rödare på vä sida. Är detta fenomen normalt? Kan det vara något annan än en stasningseffekt? Hur vanligt är detta problem? Kan det hålla i sig länge eller är det övergående? Finns det några åtgärder?

Hej,
Jag är en 44-årig kvinna som fick pacemaker för c:a 1/2 år sedan. För c:a 3 veckor sedan svullnade min arm upp (samma sida (vä) som PM) och jag rekommendarades att åka in till akuten (via sj vårdsupplysn). Där misstänkte man propp, gav mig blodförtunnande och dagen efter ultraljudskollade man blodkärlen. Inga teckn på propp, och när jag nästa dag var på PM mott, så medd en läkare där att jag fått en stasningseffekt av att jag tränat med vikter (jag tränar 6-7 ggr/vecka regelbundet och har inte märkt av detta innan) - som jag förstod det så 'hittar blodet nya vägar' och en svullnad kan då uppstå - min vä arm var c:a 2,5 cm större i omkrets än hö. Jag blev uppmanad att vila c:a 1 vecka. Jag har sedan dess tagit det lugnt med vikter, men fö tränat som vanligt. Svullnaden är nu ca 1 cm. I går jag jag frisimmade fick jag igen känningar i armen, denna gången upp mot halsen till. Det sticker i handen, och när jag tittar på området kring nyckelbenet halsen så ser detta svullet ut - svårt att mäta, men jag kan inte urskilja mitt nyckelben på vä sida och halsen är lite rödare på vä sida. Är detta fenomen normalt? Kan det vara något annan än en stasningseffekt? Hur vanligt är detta problem? Kan det hålla i sig länge eller är det övergående? Finns det några åtgärder?

Hej,

När pacemakerelektroder förs in i vensystemet från armen sker ofta pålagringar av koagulerat blod kring ingången i venen och ibland runt elektroden. Armen svullnar upp om tilltäppningen är kraftig eller total, dvs. helt stopp.

Vi ser det ibland vanligtvis de närmaste veckorna efter operationen. Diagnosen på propp i vensystemet får man säkrast med en flebografi, som är en kontrastundersökning med röntgen. Lite kontrast sprutas in i en nål på handen och så kan man se om Du har ett kraftig förträngning eller stopp sk. ventrombos kring axelpartiet eller nyckelbenet.

För att inte dessa proppar skall gå vidare till lungorna måste patienten stå på bloduttunnande medicin t.ex. Waran under några månader. Det venösa blodet tar ofta nya vägar som Du skriver, men det tar tid att öppna dessa små blodkärl som skall ersätta den kraftiga ven, som ligger under nyckelbenet.

Jag tror inte träningen spelar så stor roll i detta sammanhang. För att skona slitage av elektroderna i framtiden bör Du inte träna för hårt med pacemakerarmen.

Så utan att ha undersökt Dig så skulle jag be om att få en flebografi av armen snarast utförd. Att Du svullnar upp mer vid halsen låter lite oroväckande. Har man redan satt in Waran, så ändras inte behandlingen och då behövs ingen röntgen, tycker jag.

Kan Du nå din pacemakerläkare och diskutera med honom så vore det bra.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Vilka komplikationer kan ske