Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag är 44 år och man. Jag är motionär och tycker om att röra på mig genom att cykla eller springa regelbundet. Hittills i år har jag cyklat 230 mil och brukar genomföra Vätterrundan och Siljan runt. Det blir en del löpning och jag springer en mil utan problem på 50 minuter. 1995 fick jag uppsöka läkare på grund av dubbelslag. Jag genomgick också en undersökning med ultraljud och allt såg bra ut. Det jag nu märkt, under minst ett år när jag motionerar och använder pulsklocka, är att min hjärtrytm är väldigt oregelbunden. Om jag springer och håller mig på ca 170 slag kan pulsen helt plötsligt gå ned till 125-130 slag. Jag känner av när det händer dels både i kroppen och benen som tappar ork. Jag joggar då ned och efter ca 15 sekunder är pulsen tillbaka till det normala. Detta kan hända flera gånger. Idag när jag sprang 7 km rusade pulsen iväg till 214 slag en gång innan den gick ned till 170-180 slag. Naturligtvis undrar jag vad detta beror på. MVH Claes-Håkan Mörth 070-39 59 637

Hej! Jag är 44 år och man. Jag är motionär och tycker om att röra på mig genom att cykla eller springa regelbundet. Hittills i år har jag cyklat 230 mil och brukar genomföra Vätterrundan och Siljan runt. Det blir en del löpning och jag springer en mil utan problem på 50 minuter.

1995 fick jag uppsöka läkare på grund av dubbelslag. Jag genomgick också en undersökning med ultraljud och allt såg bra ut. Det jag nu märkt, under minst ett år när jag motionerar och använder pulsklocka, är att min hjärtrytm är väldigt oregelbunden. Om jag springer och håller mig på ca 170 slag kan pulsen helt plötsligt gå ned till 125-130 slag. Jag känner av när det händer dels både i kroppen och benen som tappar ork. Jag joggar då ned och efter ca 15 sekunder är pulsen tillbaka till det normala. Detta kan hända flera gånger. Idag när jag sprang 7 km rusade pulsen iväg till 214 slag en gång innan den gick ned till 170-180 slag. Naturligtvis undrar jag vad detta beror på.

MVH
Claes-Håkan Mörth 070-39 59 637

hej,
Det är svårt att säga vad som orsakar Dina pulsvariationer. Enstaka människor har sk olika foci dvs focus från olika delar i hjärtat som har olika urladdninghastighet. Går de snabbare än sinusnoden kan ett focus tagit över rytmen, t ex när pulsen går över 200/min. Man har så att säga extra tändstift i hjärtat.
En annan orsak kan vara att en massa extraslag uppkommer vid hög belastning som kan räknas av pulsmätaren och ibland inte. Så vitt jag vet registrerar inte pulsmätare den elektriska aktiviteten i hjärtat.
En tredje orsak är att Du kanske får korta episoder med förmaksflimmer som Du kan läsa om här på webbsidan. Pulsen blir då oregelbunden och varierar kraftigt i frekvens hos några.
Allt ovan är spekulationer. Bäst är om Du kan få göra ett bandspelar-EKG under träning eller arbetsprov med EKG.
Då ser man direkt vad det kan vara.Du bör nog få detta gjort med tanke på att Du ibland får onormalt hög hjärtfrekvens.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund