Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Jag är 40 år och har under de senaste 20 åren, haft extrslag på hjärtat under stressiga perioder. Har kollat med EKG och UL, för fem år sedan. Allt var normalt sa dom. Jag har nu en ny period av extraslag, MEN det nya är att jag upplevt flera extrsalag efter varandra (skulle tro ung. 2-3 extraslag), utan ngt vanligt hjärtslag emellan. Detta har hänt fyra gånger under den senaste veckan. Är detta farligt, eller kan man ha flera irad /har även enkla ibland)? Jag mår inte dåligt under tiden och sedan går hjärtslagen tillbaka till normala slag. Vill tillägga att jag haft en svår tandinfektion och tagit bort den tanden, en vecka innan extraslagen började. Jag fick ingen pencilin, pga allergi. Hade ingen feber. Kan infektionen skadat hjärtat? Tacksam för att Ni tar er tid att besvara frågor, på detta sätt. Vänligen/G-M

Hej
Jag är 40 år och har under de senaste 20 åren, haft extrslag på hjärtat under stressiga perioder. Har kollat med EKG och UL, för fem år sedan. Allt var normalt sa dom. Jag har nu en ny period av extraslag, MEN det nya är att jag upplevt flera extrsalag efter varandra (skulle tro ung. 2-3 extraslag), utan ngt vanligt hjärtslag emellan.
Detta har hänt fyra gånger under den senaste veckan. Är detta farligt, eller kan man ha flera irad /har även enkla ibland)? Jag mår inte dåligt under tiden och sedan går hjärtslagen tillbaka till normala slag.
Vill tillägga att jag haft en svår tandinfektion och tagit bort den tanden, en vecka innan extraslagen började. Jag fick ingen pencilin, pga allergi. Hade ingen feber. Kan infektionen skadat hjärtat?
Tacksam för att Ni tar er tid att besvara frågor, på detta sätt.
Vänligen/G-M

Hej G-M,

Vi har mycket frågor om extraslag ty många människor tycker att de är synnerligen obehagliga. Andra kan ha ordentliga skurar med extraslag på hjärtat utan att känna av det. Det är orättvis kan man tycka.

Tidigare behandlade vi extraslag vilket vi inte brukar göra längre. Det blev mer biverkningar med läkemedel än utan. Det är viktigt att informera patienten om att nästa alla extraslag är helt ofarliga. I samband med t ex hjärtinfarkt bör man observera dem ett par dagar.

Vid stress utsöndras stresshormoner som vissa hjärtan är känsliga för och man får extraslag. Observera att extraslag kan man ha normalt utan bakomliggande hjärtsjukdom.Stressrelaterade extraslag kan ibland behandlas med en liten dos betablockare.(Seloken, Inderal, Tenormin mm.)

Ibland kan extraslag leda till korta eller längre episoder med hjärtklappning och då bör en hjärtspecialist kopplas in.

Tandextraktionen med infektion leder ofta till att bakterier kommer ut i kroppen.Har man ett medfött hjärtfel, klaffel etc bör man ha antibiotikaskydd under en kort tid. Skulle det påverka Dig borde du få feber och kanske frossa.

MVH

Thomas Fåhraeus
PacePuls i Lund

Läs mer i lexikon: 
Extrasystolier