Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag är en 38-årig tjej som i nästa vecka ska få inopererad pacemaker på SÖS. EKG har visat att jag som längst har 2,8 sekunder mellan hjärtsslagen på natten samt som lägst ca 28 slag/min nattetid. Dagtid går pulsen vid stillasittande ner på ca 35 slag/min. Jag har svimmat några enstaka gånger men besväras mest av yrsel och trötthet/matthet. EKG visade även extraslag och hjärtrusning, vilket enligt min läkare beror på att hjärtat ev försöker kompensera den låga pulsen. Diagnosen är sjuk sinusknuta. Jag kommer nu få inopererad en PM till endast förmak (en elektrod) och som reglerar så att slagen blir lägst 50 slag/min. Jag har haft låg puls sedan jag minns och läkare har ofta frågat om jag tränat och jag har svarat att jag tränar 2 dagar i veckan (gympapass eller jogging, motionsnivå). Mina frågor: 1. Läkarna har varit hårda i bedömningen av hjärslagen. De har sagt att gränsen är vid 3 sek mellan slagen och jag har 2,8 sek mellan slagen (vid en mätning). Vid vilken gräns anser du att man behöver pacemaker? 2. Tror du att de nyuppkomna dubbelslagen och hjärtrusningarna försvinner med PM? 3. När kan jag åka längdåkning, simma, jogga, spinningcykla, gympa alt styrketräna efter operationen? 4. Jag har anmält mig till Tjejmilen i september. Siktar på en tid på ca 55-60 min. Finns det någon fara med detta? Hälsningar Helena

Hej!

Jag är en 38-årig tjej som i nästa vecka ska få inopererad pacemaker på SÖS. EKG har visat att jag som längst har 2,8 sekunder mellan hjärtsslagen på natten samt som lägst ca 28 slag/min nattetid. Dagtid går pulsen vid stillasittande ner på ca 35 slag/min. Jag har svimmat några enstaka gånger men besväras mest av yrsel och trötthet/matthet. EKG visade även extraslag och hjärtrusning, vilket enligt min läkare beror på att hjärtat ev försöker kompensera den låga pulsen. Diagnosen är sjuk sinusknuta. Jag kommer nu få inopererad en PM till endast förmak (en elektrod) och som reglerar så att slagen blir lägst 50 slag/min.
Jag har haft låg puls sedan jag minns och läkare har ofta frågat om jag tränat och jag har svarat att jag tränar 2 dagar i veckan (gympapass eller jogging, motionsnivå).

Mina frågor:

1. Läkarna har varit hårda i bedömningen av hjärslagen. De har sagt att gränsen är vid 3 sek mellan slagen och jag har 2,8 sek mellan slagen (vid en mätning). Vid vilken gräns anser du att man behöver pacemaker?
2. Tror du att de nyuppkomna dubbelslagen och hjärtrusningarna försvinner med PM?
3. När kan jag åka längdåkning, simma, jogga, spinningcykla, gympa alt styrketräna efter operationen?
4. Jag har anmält mig till Tjejmilen i september. Siktar på en tid på ca 55-60 min. Finns det någon fara med detta?

Hälsningar
Helena

Hej Helena,

Du har skrivit ett bra brev med bra sjukhistoria och distinkta frågor.SöS har ju bl.a. professor Mårten Rosenqvist som är en världsauktoritet på pacemakerterapi.
Fråga 1: Du uppfyller många symptom på att Du har för långsam puls. Det med 2,8 sek och 3,0 sek. skulle jag inte bry mig om. När Du svimmar står inte Ditt hjärta stilla endast 2,8 sekunder utan kanske i 10- 20 sekunder.Hade Du minimala symptom kan man diskutera detta men med svimningar så har Du det motsatta.
Fråga 2: Vid långsam puls uppträder ofta sk ersättningsslag som en slags kompensation för Din långsamma puls. För att dramatisera det lite så är det hos en del patienter t.ex. med AV- block III ersättningsslagen livsviktiga tills man akut får en pacemaker inopererad (om den egna hjärtaktiviteten är extremt låg). Vanligtvis försvinner extraslagen vid pacemakerstimulering, det beror lite på vilken lägre frekvens Du väljer 50, 60,70? Fråga 3: Låt såret torka en vecka och låt svullnaden efter operationen gå ned i pacemakerfickan. Det bildas en tunn bindvävskapsel runt din dosa som bl a håller den på plats. Vänta några veckor med simningen, det är kraftiga armrörelser intill pacemakern och elektroderna.Undvik också styrketräning någon månad. Cykla kan Du göra efter en vecka.Fråga 4: Tjejmilen går bra och har Du ingen bakomliggande hjärtsjukdom så är det säkert fritt fram för ett snabbt lopp.Din pacemaker gör Dig frisk.
Om Din AV-knuta är normal så är det bra att Du bara får en elektrod på förmaket.

Lycka till

MVH
Thomas Fåhraeus,Lund