Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Jag är 23 år och fick min pm 2008 och har inte haft några som helst problem med den, har inte känt av den i vardagen alls. Men nu senaste 2-3 veckorna har jag tänkt på den mer än vanligt, jag tycker att den ligger emot huden på ett annat sätt och vid några tillfällen när jag har stått upp med armarna rakt neråt har vänsterarmen domnat lite. När jag har känt på den tycker jag att den har flyttat sig lite i sidled, och kanske lite närmare huden men jag är inte säker. Jag undrar om det kan hända att pacemakern hamnar på sniskan och isf trycker lite på någon nerv eller på något blodkärl? Är det något jag bör göra något åt? MVH Maria

Hej!
Jag är 23 år och fick min pm 2008 och har inte haft några som helst problem med den, har inte känt av den i vardagen alls. Men nu senaste 2-3 veckorna har jag tänkt på den mer än vanligt, jag tycker att den ligger emot huden på ett annat sätt och vid några tillfällen när jag har stått upp med armarna rakt neråt har vänsterarmen domnat lite. När jag har känt på den tycker jag att den har flyttat sig lite i sidled, och kanske lite närmare huden men jag är inte säker.

Jag undrar om det kan hända att pacemakern hamnar på sniskan och isf trycker lite på någon nerv eller på något blodkärl? Är det något jag bör göra något åt?

MVH Maria

Hej,
Pacemakrar kan flytta på sig fram för allt om de är nyinlagda. Inom några dagar har en bindvävsficka skapats som håller den på plats. Men trots detta kan pacemakern flytta sig upp mot nyckelbenet, ut mot vänster arm eller glida ner mot bröstet. I enstaka fall kan det bero på en infektion i pacemakerfickan men då får man värk och fickan svullnar upp.

Du har inte ökat eller minskat i vikt? Har du börjat träna med armarna? Detta kan också få fickan att kännas annorlunda.

Du behöver inte oroa dig att pacemakern trycker och skadar någon viktig nerv eller blodkärl.Men får du mer domningskänsla eller obehag kan du söka din pacemakermottagning för en bedömning.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund