Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej igen, undrar om det är farligt som pacemakerbärare att komma åt el stängsel som finns i t.ex. ko- och hästhagar? Minns att min mor sa till mig när jag var yngre(10 år sedan) att jag skulle akta mig för el stängslerna när jag skulle hämta hästen. tack!

Hej igen,

undrar om det är farligt som pacemakerbärare att komma åt el stängsel som finns i t.ex. ko- och hästhagar? Minns att min mor sa till mig när jag var yngre(10 år sedan) att jag skulle akta mig för el stängslerna när jag skulle hämta hästen.

tack!

Hej,

Det fanns en bonde (utan pacemaker) som, när han fick hjärtklappning, upptäckte att lade han handen på el-stängslet ett par sekunder, så upphörde hjärtklappningen. Han noterade också att metoden inte var lika effektiv om han hade gummistövlar på sig.I samma veva kom de första pacemakrarna som bröt snabb hjärtklappningen men bonden i England var nog först!

Det är inte farligt att komma åt stängslet om Du har pacemaker.Du skall nog inte fastna i det.Strömkällan till stängslet kan ha elektromagnetiska fält i sin närhet men det känner Du om Du blir påverkad. Då är det klokt att backa något.

Får man en stöt av starka elektriska källor bör man söka upp akuten omgående då arytmier kan uppträda under de närmaste timmarna vare sig man har pacemaker eller ej.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
EMI