Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej igen! Tack för svaret. Här kommer några fler frågor. Jag fick en ICD inopererad den 14 april och har sen dess haft smärta vid vänstra revbensbågen på samma sida som operationen gjordes. På din fråga om värk under operationen kan jag inte minnas annat än värk vid såröppningen. När jag åkte akut tillbaka till sjukhuset efter operationen gjordes först en datortomografi för att utesluta blödningar m.m. Och den var ok. Läkaren misstänkte redan då en retning av hjärtsäcken (och jag fick kortison som jag nu ätit i 14 dagar) som du också trodde, men senare vid vanlig "slätröntgen" från olika håll kunde man konstatera att allt såg bra ut och att skruven inte hade trängt igenom hjärtväggen. Ultraljud har också gjorts och elektroderna sitter tydligen rätt. Vid samtal med min fru sa operatören att han trodde eventuellt att det kunde ha uppkommit en nervskada. Smärtan finns fortfarande kvar på samma ställe (strax under vänster revbensåge) men ökar inte lika ofta till svåra hugg som tidigare, om jag rör mej i vissa lägen bryter smärtan ut annars finns den där latent hela tiden, den verkar vara kopplad till rörelse av kroppen. Kan smärtan komma från operationsområdet och stråla ut rakt nedanför? Kan det vara en nervskada och kommer detta i så fall att läka? Skulle det kunna vara en muskel i buken som har blivit "felprogrammerad" när man testade ICD:n vid operationen? Kan pacemaker-sköterskan se på sin kontrollapparat på sjukhuset om ICD:n skulle "läcka" bara lite ström och ge dessa bekymmer med krampsmärta. Tacksam för ditt svar! Pierre

Hej igen!
Tack för svaret. Här kommer några fler frågor. Jag fick en ICD inopererad den 14 april och har sen dess haft smärta vid vänstra revbensbågen på samma sida som operationen gjordes.
På din fråga om värk under operationen kan jag inte minnas annat än värk vid såröppningen. När jag åkte akut tillbaka till sjukhuset efter operationen gjordes först en datortomografi för att utesluta blödningar m.m. Och den var ok.
Läkaren misstänkte redan då en retning av hjärtsäcken (och jag fick kortison som jag nu ätit i 14 dagar) som du också trodde, men senare vid vanlig "slätröntgen" från olika håll kunde man konstatera att allt såg bra ut och att skruven inte hade trängt igenom hjärtväggen. Ultraljud har också gjorts och elektroderna sitter tydligen rätt. Vid samtal med min fru sa operatören att han trodde eventuellt att det kunde ha uppkommit en nervskada. Smärtan finns fortfarande kvar på samma ställe (strax under vänster revbensåge) men ökar inte lika ofta till svåra hugg som tidigare, om jag rör mej i vissa lägen bryter smärtan ut annars finns den där latent hela tiden, den verkar vara kopplad till rörelse av kroppen. Kan smärtan komma från operationsområdet och stråla ut rakt nedanför? Kan det vara en nervskada och kommer detta i så fall att läka? Skulle det kunna vara en muskel i buken som har blivit "felprogrammerad" när man testade ICD:n vid operationen? Kan pacemaker-sköterskan se på sin kontrollapparat på sjukhuset om ICD:n skulle "läcka" bara lite ström och ge dessa bekymmer med krampsmärta. Tacksam för ditt svar! Pierre

Hej igen,

Du har blivit ordentligt undersökt vilket är jättebra. Så här brevledes utan att ha undersökt Dig har jag inte mycket mer att komma med, som Du förstår.

Att en nerv skadats så långt ner har jag aldrig hört talas om men vem vet?

En teori som jag har är att gjorde man en testshock under operationen så blir det alltid en kraftig sammandragning av muskulaturen i bröstkorgen och övre delen i buken. Vad som kan ha skett är att ett muskelfäste vid nedre revbensbågen brustit vid testshocken och av den kraftiga muskelsammandragningen. Elektrodspetsen ligger inte många cm från nedre revbensbågen.
En muskelbristning kan vara mycket smärtsam vid rörelser. Den är svår att diagnostisera och en fysioterapeut eller naprapat kan kanske "känna" och avgöra om en muskelbristning har inträffat. (Läckage av ström ser man genast på ICD-datorn.)

Det är åter en gissning men det bör göra ont om Du ligger på rygg och böjer upp bröstkorgen.Då spänns muskeln som ev brustit i sitt fäste. Det finns speciella mediciner vid muskelsmärtor och tror Dina läkare på detta kanske Du kan få någon lämplig medicin. Du kan gå till en naprapat, som är van att känna på muskler och fråga vad han tror.
En bristning läker ju av sig själv även om det tar tid. Och den är helt ofarlig. Det kan vara en förklaring men som sagt, en gissning. Själva ICD- systemt och programmet bör vara helt ok och jag tror inte att det orsakar din smärta längre.

Lycka till
MVH
Thomas Fåhraeus
Lund