Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Har sedan länge haft låg puls på kvällar efter att jag jobbat fysiskt ansträngande. puls på cirka 48 -50 kväll/ natt. Under ansträngning går pulsen upp ngt men istället blir hjärtslagen kraftigare. HAr varit hos läkare tagit ekg flera olika men inget verkar fel. Då har också pulsen varit högre / normal. Har haft ekg ett dygn ,visade på ngt med nodal...... men inget onormalt. Dagar då jag inte anstränger mig går pulsen upp till i vila runt 60. Har tidgare varit fysiskt aktiv , löpning mm. men har slutat då jag känt att dagen efter löpning är jag väldigt trött och hjärtat slår långsammare. Har varit hos läkare flera tillfällen , men då har symptomen varit borta. Vid ngt tillfälle såg man "rester av förmaksflimmer" men detta fanns inte vid nästa koll! Känner mig som en hypokondriker när jag nu går till läkaren. Vid första tillfället ,för 2 år sedan, kände jag dagen efter en mil runda. att jag fick kraftiga hjärtslag och att pulsen var låg. Då gjordes ett arbets ekg som man sa var ok. Under vintern samma år kom detta igen efter en lång promenad 1 mil cirka. Låg natt puls runt 40 kraftiga slag . Nytt läkar besök som tittade på mitt arbets ekg igen denna läkare sa att han såg något om en av blockering. När jag tog upp detta med min egen läkare kollade hon med sjukhuset ang arbetsekget fick svar att det var ok hon skickade mig på ultra ljud också bra och ett "långtidsekg " som visade det jag sa tidigare. Vet inte om jag bara inbillar mig saker eller ? När jag jobbar fysiskt känner det inte ngt kommer bara efteråt.

Hej
Har sedan länge haft låg puls på kvällar efter att jag jobbat fysiskt ansträngande. puls på cirka 48 -50 kväll/ natt. Under ansträngning går pulsen upp ngt men istället blir hjärtslagen kraftigare.
HAr varit hos läkare tagit ekg flera olika men inget verkar fel. Då har också pulsen varit högre / normal.
Har haft ekg ett dygn ,visade på ngt med nodal...... men inget onormalt.
Dagar då jag inte anstränger mig går pulsen upp till i vila runt 60.
Har tidgare varit fysiskt aktiv , löpning mm. men har slutat då jag känt att dagen efter löpning är jag väldigt trött och hjärtat slår långsammare.
Har varit hos läkare flera tillfällen , men då har symptomen varit borta.
Vid ngt tillfälle såg man "rester av förmaksflimmer" men detta fanns inte vid nästa koll!

Känner mig som en hypokondriker när jag nu går till läkaren.

Vid första tillfället ,för 2 år sedan, kände jag dagen efter en mil runda. att jag fick kraftiga hjärtslag och att pulsen var låg. Då gjordes ett arbets ekg
som man sa var ok. Under vintern samma år kom detta igen efter en lång promenad 1 mil cirka. Låg natt puls runt 40 kraftiga slag . Nytt läkar besök som tittade på
mitt arbets ekg igen denna läkare sa att han såg något om en av blockering. När jag tog upp detta med min egen läkare kollade hon med sjukhuset ang arbetsekget fick svar att det var ok hon skickade mig på ultra ljud också bra och ett "långtidsekg " som visade det jag sa tidigare.
Vet inte om jag bara inbillar mig saker eller ? När jag jobbar fysiskt känner det inte ngt kommer bara efteråt.

Hej,

När jag läser igenom ditt långa brev hittar jag inget anmärkningsvärt egentligen.För arytmier är de viktiga undersökningarna: arbets- EKG, bandspelar- EKG samt ultraljud normala. Du har själv kollat pulsen många gånger och den är något långsam men jag tror inte att pulsfrekvensen förklarar din trötthet. ....."rester av ett förmaksflimmer" låter lite konstigt, upphör ett flimmer kan man en kort stund ha lite extraslag och något ojämn puls. Det är inget att oroa sig över.Nodal puls kan ibland konkurrera med sinuspulsen, det är helt normalt.
Yngre människor har ofta låg puls nattetid ibland under 40 slag/ minut och man kan även ha lättare blockering. Finns inga symtom på långsam puls behöver du inte vara orolig.

Klokt nog misstänker du kanske att du är en "hypokondriker" kanske. Ofta har patienten rätt och utredningar bör göras innan man börjar misstänka hypokondri. Är allt normalt men patienten känner sig sjuk är det lätt att ta till ordet hypokondri dvs man inbillar sig att man är sjuk.

Känner man kraftiga hjärtslag i bröstet kallas det för palpitationer och kan bero på sk extraslag som du kan läsa om på denna sajt. Det är oftast också helt normalt.

Om vi inte hittar någonting på hjärtat men patienten är väldigt fokuserad på sitt hjärta, brukar vi misstänka att patienten lider av en sk. hjärtneuros. Ju fler undersökningar som görs, ju mer fixerad blir patienten vid sitt hjärta. Du kan läsa om hjärtneuros på internet och se om symtomen stämmer på dig.

Orsakerna till en hjärtneuros är många. Kort skrivet så kan det vara hjärtsjukdomar och kanske hjärtdöd i släkten som oroar, det kan vara stress, det kan bero på depression och allmän sjukdomskänsla, dålig fysisk ork, ökad ålder med nedsatt ork, psykiska problem, sociala problem, relationsproblem mm. Andra människor kanske får magsår eller kanske migrän.

Fundera lite på detta. Hjärtneuroser kan sänka livskvaliteten ganska mycket. Ibland behövs stödsamtal med någon lämplig terapeut.

Mitt råd är att fortsätta med fysisk aktivitet och att försöka på sikt inse att du är helt hjärtfrisk.

Lycka till,

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund