Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Har en pacemaker sedan två år tillbaka p g a förmaksflimmer. Har nu fått andra problem, bl a yrsel, tinnitus och huvudvärk, som ska utredas. Hade för en del år sedan Ménières sjukdom, men dom är inte säkra att det är samma. Då blev jag röntgad med magnetröntgen och det syntes där. Nu ville de först göra om MR röntgen, men det gick ju inte p g a min pacemaker. Och det finns tydligen ingen annan röntgen, där det kunde synas! Stämmer verkligen detta? Tycker det är kusligt. Nu kan man ju missa en viktig diagnos, när det inte går att röntga. Jag har varit yr nu i över 4 veckor. Kan inte gå ut eller göra något mm. Väntar på tid på balanslab. Men oroar mig och undrar på det här med röntgen! En tid innan yrseln kom bytte jag även medicin från Selokén till Inderal. Kan det ha haft någon betydelse? Tacksam för synpunkter, Medvänlig hälsning Gusti

Hej!

Har en pacemaker sedan två år tillbaka p g a förmaksflimmer.
Har nu fått andra problem, bl a yrsel, tinnitus och huvudvärk, som ska utredas.
Hade för en del år sedan Ménières sjukdom, men dom är inte säkra att det är samma.
Då blev jag röntgad med magnetröntgen och det syntes där. Nu ville de först göra om MR röntgen, men det gick ju inte p g a min pacemaker. Och det finns tydligen ingen annan röntgen, där det kunde synas! Stämmer verkligen detta? Tycker det är kusligt. Nu kan man ju missa en viktig diagnos, när det inte går att röntga. Jag har varit yr nu i över 4 veckor. Kan inte gå ut eller göra något mm. Väntar på tid på balanslab. Men oroar mig och undrar på det här med röntgen!

En tid innan yrseln kom bytte jag även medicin från Selokén till Inderal.
Kan det ha haft någon betydelse?

Tacksam för synpunkter,

Medvänlig hälsning

Gusti

Hej Gusti,

Det börjar komma nya pacemakrar som klara MR men förmodligen har Du inte en sådan. Det är så att många patienter med pacemaker har av misstag genomgått MR och pacemakern har inte skadats.

Rekommendationen nu är att det går att göra MR i angelägna fall bara att man programmerar Din pacemaker på ett speciellt säkert sätt innan MR och därefter genomförs utredningen. Direkt efter MR kontrolleras pacemakern och Ditt gamla program läggs tillbaka i pacemakern.

Titta på Ditt pacemakerkort och ring upp den firma som står på kortet (Medtronic, St Jude, Biotronic eller vad det är). Be att få tala med specialisten på tekniska saker och prata med honom. Han/ hon kan ge och maila till Dig hur Du skall göra.

Ta telefonnummer och namn om sjukhuset vill ringa honom.

Har Du ingen egen rytm i hjärtat kanske läkarna avböjer.

Lycka till

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund