Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Har en fråga om medicin. Jag har pacemaker sedan 2 år med diagnosen "sjuk sinusknuta". Jag tar också Selokén i varierande styrka efter behov. Men det blir ändå inte riktigt bra. Jag har mycket arytmier och extraslag och hjärtklappning och ibland förmaskfladder. Nu har det föreslagits att jag ska byta medicin till Inderal. Är det lämpligt för sjuk sinusknuta? Jag läste i fass att man inte skulle ta denna medicin vid "sjuk sinusknuta"? Känner mig lite förvirrad nu och skulle gärna vilja ha en åsikt om detta! Tack på förhand. Gusti

Hej! Har en fråga om medicin. Jag har pacemaker sedan 2 år med diagnosen "sjuk sinusknuta". Jag tar också Selokén i varierande styrka efter behov. Men det blir ändå inte riktigt bra. Jag har mycket arytmier och extraslag och hjärtklappning och ibland förmaskfladder. Nu har det föreslagits att jag ska byta medicin till Inderal. Är det lämpligt för sjuk sinusknuta? Jag läste i fass att man inte skulle ta denna medicin vid "sjuk sinusknuta"?
Känner mig lite förvirrad nu och skulle gärna vilja ha en åsikt om detta!
Tack på förhand.

Gusti

Hej Gusti,

Det finns många typer av betablockare varav Inderal var ett av de första preparaten. De skiljer sig lite åt i sin verkan på hjärtat. Några betablockare är långtidsverkande ex Seloken Zoc medan andra vekar snabbare och har kort verkningstid på några timmar som t ex Inderal. Det finns lite mer skillnader t.ex. vilka sk receptorer som "blockeras" mm.

Ofta blir det så att patienter med rytmrubbningar (Arytmier) prövar olika betablockare och olika styrkor av dessa.
I FASS står det nästan på alla betablockare att man inte skall ta dem om man har långsam puls. Men Du är ju skyddad med Din pacemaker, så Du kan inte få för långsam puls. En del läkare ger patienterna "fria händer" att välja en rimlig dosering själv som patienten trivs med.

Börjar Du känna extraslag vid speciella tillfällen kan Du ta Dina Inderal och se om det inte blir bättre inom ett par timmar. Ibland kan man öka pacemakerns basfrekvens något till ex 75-80 slag/ min i vila för att se om extraslagen minskar. Ibland blir det bättre av detta.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Lund