Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Har börjat löpträna med pulsklocka och då upptäckt att jag har väldigt låg puls. Det kan variera mellan 41-54. I söndags sprang jag 5 km (maxpuls 102) och det känns "ansträngt" i trakten kring hjärtat och i bröstet ännu i dag tisdag. Vad bör jag göra? Vågar jag fortsätta löpträna? Jag är kvinna, 38 år. I övrigt frisk och äter inga mediciner. Jag har en mamma med pacemaker inopererad och en kusin (mammas sida) som gjort hjärttransplantation. Mvh Susanne

Hej!
Har börjat löpträna med pulsklocka och då upptäckt att jag har väldigt låg puls.
Det kan variera mellan 41-54. I söndags sprang jag 5 km (maxpuls 102) och det känns "ansträngt" i trakten kring hjärtat och i bröstet ännu i dag tisdag.
Vad bör jag göra? Vågar jag fortsätta löpträna?
Jag är kvinna, 38 år. I övrigt frisk och äter inga mediciner.
Jag har en mamma med pacemaker inopererad och en kusin (mammas sida) som gjort hjärttransplantation.

Mvh
Susanne

Hej,

Har Du låg puls med symptom: onormal trötthet, yrselattacker, svimningar, låg fysisk kapacitet så bör Du vända Dig till en läkare helst en hjärtspecialist. Man bör göra ett arbets-EKG för att se om pulsen stiger normalt vid ökad belastning. Bandspelning av hjärtat kan också vara bra.

Räkna gärna pulsslagen när Du inte mår bra. Är den låg, sök läkare. Säger han/hon att Du har låg puls pga att Du är vältränad så är det fel. Det är relativt sällsynt, men du måste nästan träna i maratonklass för att pulsen skall bli konstant låg.

Din maxpuls borde vara högre på 5 km kanske 150 eller mer. Träna Du lite försiktigt, ta inte ut dig, förrän man kollat hjärtat.
Lycka till!

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls