Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Fråga från Man, 35 år. Vissa dagar håller mitt hjärta på och hoppar över slag väldigt ofta. Skulle säga 1 gång varannan minut i perioder men jag mår inte direkt dåligt av det mer än att det hoppar i bröstet. Jag orkar cykla, träna precis som vanligt. Har gjort arbets EKG och fått "hopp" men de sas vara normala. Andra dagar när jag vaknar känner jag direkt på morgonen att det kommer bli en dag utan "hopp". Någon idé varför hjärtat kan vara så olika?

Hej

Fråga från Man, 35 år.

Vissa dagar håller mitt hjärta på och hoppar över slag väldigt ofta. Skulle säga 1 gång varannan minut i perioder men jag mår inte direkt dåligt av det mer än att det hoppar i bröstet.

Jag orkar cykla, träna precis som vanligt.

Har gjort arbets EKG och fått "hopp" men de sas vara normala.

Andra dagar när jag vaknar känner jag direkt på morgonen att det kommer
bli en dag utan "hopp". Någon idé varför hjärtat kan vara så olika?

Hej,

Vi har skrivit en del om extraslag från frågor samt en kommentar på denna webbsida som du kanske sett. Efter ett "normalt slag" uppstår för patienten en paus i hjärtrytmen som kan vara obehaglig för vissa. Vanligtvis är den orsakad av ett sk extraslag som har sitt ursprung från ett förmak eller kammare. Detta slag kommer tidigt och hjärtat hinner inte fylla sig med mycket blod som det gör i vilofasen, diastole.Hela hjärtat urladdas elektriskt och sinusknutan, hjärtats normala tändstift, får börja om att ladda upp en spänning som utlöser en ny kontraktion dvs slag från hjärtat.
Under denna paus fylls hjärtat med mer blod än normalt och det är ofta slaget efter "extraslaget" som patienterna känner av och tycker det är obehagligt.
Som Du fått besked om är extraslag normalt förekommande och brukar inte behandlas. De uppträder ibland ofta och inband försvinner det en längre tid. Extraslag kan naturligtvis också uppträda vid en hjärtsjukdom; något som en utredning får fastslå.
Varför det friska hjärtat är "överaktivt"ibland vet man nog inte men ofta kommer extraslagen från samma område i hjärtat där celler urladdas för tidigt. Variationen av förekomst av extraslag kan bero på många saker som hormonbalans, elektrolythalten i blodet, kaffe, sprit mm.
MVH

Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer i lexikon: 
Extrasystolier