Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej Fick i mars 2006 en ICD/Pacemaker inopererad. Tyvärr dröjde det nästan två år av ständiga påpekanden innan den blev rätt inställd/programmerad. Den låg på i stort sett samma hjärtfrekvens oberoende av ansträngning. Ett byte av PM förbereddes efter en rad misslyckade försök att justera inställningarna men som en sista åtgärd kallades på en tekniker från leverantören som efter ca 15 min programmering fick det att fungera. Då började ett nytt liv. Min fråga handlar inte om detta utan om ICD och induktionsspis. Jag flyttade under hösten in i ett nybyggt hus med induktionsspis. Spisen påerkar ICD kraftigt med hjärtrusning som följd när jag lagar mat. Förstod först inte vad det handlade om. Jag misstänker att det tyvärr inte återstår annat än byte av spis. Tänkte ändå höra om det kan tänkas finnas något sätt att skydda sig från strålningen/magnetfältet. Finns det t.ex. någon form av förkläde som skulle kunna användas. Bengt F

Hej
Fick i mars 2006 en ICD/Pacemaker inopererad. Tyvärr dröjde det nästan två år av ständiga påpekanden innan den blev rätt inställd/programmerad. Den låg på i stort sett samma hjärtfrekvens oberoende av ansträngning. Ett byte av PM förbereddes efter en rad misslyckade försök att justera inställningarna men som en sista åtgärd kallades på en tekniker från leverantören som efter ca 15 min programmering fick det att fungera. Då började ett nytt liv. Min fråga handlar inte om detta utan om ICD och induktionsspis. Jag flyttade under hösten in i ett nybyggt hus med induktionsspis. Spisen påerkar ICD kraftigt med hjärtrusning som följd när jag lagar mat. Förstod först inte vad det handlade om. Jag misstänker att det tyvärr inte återstår annat än byte av spis. Tänkte ändå höra om det kan tänkas finnas något sätt att skydda sig från strålningen/magnetfältet. Finns det t.ex. någon form av förkläde som skulle kunna användas.

Bengt F

Hej Bengt,

Vi får mycket frågor nu angående induktionsspisar från pacemaker/ICD patienter. Som Du skriver är det ingen lyckad kombination och man har på olika sätt försökt beräkna ett säkerhetsavstånd till spisen. Avståndet varierar mycket pga om en kastrull är på eller ej, etc. Olika pacemakerföretag har olika filter i sina produkter när det gäller EMI (elektromagnetisk strålning) och Du bör kontakta en specialist från företaget för att få adekvat information.Titta på Ditt ICD- kort så ser Du modellen och sök sedan på Internet på svenska till resp. firma.

Tyvärr vet jag inte vilken modell Du har.

Förkläde av något slag kanske skulle kunna gå men vänder Du dig om så är ryggen oskyddad. Jag tror dessutom att ett förkläde skulle bli relativt tungt för att skydda dig, om det nu går.

Jag skulle nog försöka byta spis annars kommer Du alltid att ha oroskänslan när Du är i närheten av den.Fick Du ingen information om att dessa spisar kan vara farliga?

Det var ju otur med Din primära inställning av ICD- parametrar men det tycks fungera nu.

Lycka till,

MVH

Thomas Fåhraeus
Pacepuls
Lund

Läs mer i lexikon: 
EMI