Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, Efter att tidigare varit en sporadisk företeelse drabbas jag nu allt oftare av oregelbunden hjärtverksamhet, puls 50-60. Känner mig frusen och trött, ibland en lätt yrsel. Jag har testat och funnit att några minuters fysisk aktivitet ger tillfällig lindring. Dagliga promenader i snabbt tempo går bra, men om jag inte tar det lugnt i starten börjar hjärtat hacka. Vid läkarbesök är allt normalt, även vilo-EKG. Kan tarmgaser orsaka tryck uppåt och påverka hjärtat? Vänliga hälsningar Kjell, 68 år

Hej,
Efter att tidigare varit en sporadisk företeelse drabbas jag nu allt oftare av oregelbunden hjärtverksamhet, puls 50-60. Känner mig frusen och trött, ibland en lätt yrsel. Jag har testat och funnit att några minuters fysisk aktivitet ger tillfällig lindring. Dagliga promenader i snabbt tempo går bra, men om jag inte tar det lugnt i starten börjar hjärtat hacka. Vid läkarbesök är allt normalt, även vilo-EKG. Kan tarmgaser orsaka tryck uppåt och påverka hjärtat?

Vänliga hälsningar
Kjell, 68 år

Hej,

Oregelbunden puls kan bero på flera orsaker. Den vanligaste är extraslag på hjärtat och kommer dessa slag ofta hackar hjärtat till då och då.Extraslag ser man bäst på EKG och de har ingen större betydelse.
En annan orsak är tillfälligt förmaksflimmer som Du kan läsa om på denna webbsida. Pulsen är då konstant ojämn några minuter, timmar, dagar eller längre tider.
Ibland kan hjärtat drabbas av sk bradykardi, långsam och ibland oregelbunden puls. Då kan man få de symptom du har framför allt yrsel. Kan Du räkna pulsen när Du mår dåligt och se hur många slag det är i minuten. Går den under 50/min. bör du träffa en läkare. Ev skall man undersöka dig med ett sk bandspelar EKG under 24 timmar, för att kontrollera orsaken till Din ojämna puls.
Vid läkarbesöken brukar EKG ofta vara normalt när man har rytmrubbningar, tyvärr men med envishet bör man få diagnosen.

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND

Läs mer i lexikon: 
Förmaksflimmer