Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, är nyopererad sen 10 dgr och har nu en pacemaker med 2 elektroder. Fick lite olika halvdiffusa svar om bilkörning när jag var på sjukhuset. Det som blev kontentan var att jag bör undvika detta fram till första efterkontrollen ca 4-6 veckor efter operationen. Innan operationen pratade vi med någon som menade att för bilkörning gäller egentligen 3 månader, och för MC (jag kör även MC) 6 månader. Sen hittar jag inget om detta överhuvudtaget på er sida, annars är denna site helt outstanding måste jag säga, jättebra info som hjälper mig som "nybörjare" inom detta område. :) Finns det några klara riktlinjer för bil- och MC-körning??, eller beror det på typ vilka hjärtfel som jag har?? Jag fick utan föraning en svimning, och efter totalt 13 sådana svimningar på en helg pga för låg puls, en pacemaker - sedan symtomfri. Antar att det kallas för AD-block. Bästa hälsningar Ken1

Hej,

är nyopererad sen 10 dgr och har nu en pacemaker med 2 elektroder. Fick lite olika halvdiffusa svar om bilkörning när jag var på sjukhuset. Det som blev kontentan var att jag bör undvika detta fram till första efterkontrollen ca 4-6 veckor efter operationen. Innan operationen pratade vi med någon som menade att för bilkörning gäller egentligen 3 månader, och för MC (jag kör även MC) 6 månader. Sen hittar jag inget om detta överhuvudtaget på er sida, annars är denna site helt outstanding måste jag säga, jättebra info som hjälper mig som "nybörjare" inom detta område. :)

Finns det några klara riktlinjer för bil- och MC-körning??, eller beror det på typ vilka hjärtfel som jag har??

Jag fick utan föraning en svimning, och efter totalt 13 sådana svimningar på en helg pga för låg puls, en pacemaker - sedan symtomfri. Antar att det kallas för AD-block.

Bästa hälsningar
Ken1

Hejsan,

Svimmar man och sedan får en pacemaker pga långsam puls bör man vänta med att köra bil till första kontrollen för att se om pacemakersystem fungerar som det skall. Jag tror olika läkare ger olika rekommendationer.
De patienter som får en ICD dvs defibrillator måste vänta sex månader innan de får framföra motorfordon. Får de under tiden chockbehandling med svimning måste de vänta sex månader till allt för att olyckor skall undvikas.

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND