Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej, är en man vid 37 års ålder som ibland får tillfälliga perioder av bradykardi. Vet inte om det finns ngt samband med att jag har Hiatusbråck samt Reflux? Jag kan ibland känna att jag har väldigt låg puls, mellan 35-45slag/min under längre perioder. Dvs under dagar/veckor. Dock ökar pulsen vid fysisk aktivitet. Jag sover även dåligt långa perioder och undrar om även det kan ha viss inverkan? I övrigt lider jag inte av ngt symptom som beskrivs typiskt för bradykardi, dvs yrsel, svimningskänsla eller anfåddhet. (Naturligtvis trött då jag sovit dåligt!) I samband med utredning av mitt Hiatusbråck samt Reflux gjordes allehanda tester på hjärta då jag även fick en del extraslag pga magen som jag då inte visste om. Jag har gjort arbets-EKG (ok), 48h timmars EKG-övervakning då det konstaterades att jag ibland hade en puls runt 30slag/minut då jag sov! Inget kosntigt enligt läkaren. Gjorde även ultraljud för att se hur klaffar och hjärtfunktionen såg ut, allt ok. Till detta skall nämnas att jag INTE är vältränad! Har dock varit aktiv på elitnivå mer eller mindre hela mitt liv men numera har jag ett stillasittande arbete och utför mer eller mindre ingen fysiskt aktivitet vilket jag skall förbättra... . Således, hur tycker Ni jag skall göra samt vad säger Ni om mina besvär? Normalt och inget att bry sig om eller dags att ringa läkaren jag har kontakt med på St. Görans hjärtmottagning? Mvh, 37-årigen med funderingar.

Hej,

är en man vid 37 års ålder som ibland får tillfälliga perioder av bradykardi.
Vet inte om det finns ngt samband med att jag har Hiatusbråck samt Reflux?

Jag kan ibland känna att jag har väldigt låg puls, mellan 35-45slag/min under längre perioder. Dvs under dagar/veckor. Dock ökar pulsen vid fysisk aktivitet.
Jag sover även dåligt långa perioder och undrar om även det kan ha viss inverkan?
I övrigt lider jag inte av ngt symptom som beskrivs typiskt för bradykardi, dvs yrsel, svimningskänsla eller anfåddhet. (Naturligtvis trött då jag sovit dåligt!)

I samband med utredning av mitt Hiatusbråck samt Reflux gjordes allehanda tester på hjärta då jag även fick en del extraslag pga magen som jag då inte visste om.
Jag har gjort arbets-EKG (ok), 48h timmars EKG-övervakning då det konstaterades att jag ibland hade en puls runt 30slag/minut då jag sov! Inget kosntigt enligt läkaren. Gjorde även ultraljud för att se hur klaffar och hjärtfunktionen såg ut, allt ok.

Till detta skall nämnas att jag INTE är vältränad! Har dock varit aktiv på elitnivå mer eller mindre hela mitt liv men numera har jag ett stillasittande arbete och utför mer eller mindre ingen fysiskt aktivitet vilket jag skall förbättra... .

Således, hur tycker Ni jag skall göra samt vad säger Ni om mina besvär?
Normalt och inget att bry sig om eller dags att ringa läkaren jag har kontakt med på St. Görans hjärtmottagning?

Mvh,
37-årigen med funderingar.

Hejsan,

Som du säkert anar är du i gränszonen till att få en pacemaker eller ej.Du har inga klara symptom som direkt leder dig till operationsbordet. Men under mina 25 år som pacemakerläkare har jag fått intrycket att har man mycket låg puls när man är i medelåldern och sover dåligt med daglig trötthet som följd så kan en pacemaker förbättra din livskvalitet.Man sover dåligt med långsam puls, hjärnan får för dålig cirkulation. Dessa patienter har klart förbättrats efter pacemakerinläggningen. Bättre sömn gör dig piggare på dagen.

Unga människor har ibland cirka 30/min i puls nattetid och mår helt bra. Men de har också fina blodkärl utan någon åldringsprocess har startat i blodkärlen ännu.

Om du t ex tittar på TV, blir du trött och vill gå upp och röra dig för att öka pulsen?Känner du dig frusen?Om du svarar ja så tycker jag att du är en pacemakerkandidat. Ett lömskt tillstånd är att kroppen adapterar sig till långsam puls. Patienten tror att livet skall vara som det är. Det har jag sett många gånger, att när tveksamma fall får pacemaker, så har många upplevt att de "fått livet åter".

Jag tror att du förr eller senare kommer att behöva en pacemaker. Cirkulationen i hjärnan blir inte bättre med åren och inte heller sinusknutan som driver pulsen.Så gå upp på St Görans pacemakermottagning och uttryck önskemål om en pacemakerinläggning.Det är mitt råd. Blir Du inte piggare om du får en pacemaker så får du höra av dig.

Refluxen och magbesvär kan påverka den bromsande vagusnerven, men jag tror inte att det spelar så stor roll.
Lycka till,
Thomas Fåhraeus
Lund

Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls