Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hej! Är en kille på 18år som är lite orolig över återkommande hjärtklappning. Får ofta hjärtklappning när jag försöker sova och den kan hålla i sig väldigt länge. Senast höll den i sig i 2 timmar och min puls var 130 trots att jag legat och kollat på film i två timmar innan jag gick och lade mig. Pulsen steg ca 30 min efter att jag lagt mig i sängen. Har varit hos läkare två gånger men dom har inte sagt att det är något fel på mitt hjärta. Får också ofta så att det känns som att hjärtat slår 4 ggr på en sekund för att sedan återgå till normalt. Ibland kan jag även ha ont på högra sidan av bröstkorgen. Tack på förhand /orolig

Hej!
Är en kille på 18år som är lite orolig över återkommande hjärtklappning. Får ofta hjärtklappning när jag försöker sova och den kan hålla i sig väldigt länge. Senast höll den i sig i 2 timmar och min puls var 130 trots att jag legat och kollat på film i två timmar innan jag gick och lade mig. Pulsen steg ca 30 min efter att jag lagt mig i sängen. Har varit hos läkare två gånger men dom har inte sagt att det är något fel på mitt hjärta.

Får också ofta så att det känns som att hjärtat slår 4 ggr på en sekund för att sedan återgå till normalt. Ibland kan jag även ha ont på högra sidan av bröstkorgen.

Tack på förhand
/orolig

Hej orolig!

På din beskrivning låter det som om du har en paroxysmal förmakstakykardi dvs anfallsvis påkommande hjärtklappningar som kommer från förmaken i hjärtat. Problemet med dessa patienter är att de ofta har ett normalt EKG när de är på läkarbesök och läkaren kan inte sätta en diagnos. Hur ofta har du dessa anfall? Har du ett par i veckan, kan man förse dig med en EKG-bandspelare och hoppas att du får ett anfall med hjärtklappning, som då spelas in. Den kan man ha 48 timmar och man kopplar några sladdar på bröstet och ansluter till bandspelaren, stor som en mobiltelefon.
Har du anfall ett par gånger i månaden, är det mindre sannolikt att man kan registrera dina anfall. Anfallen är jobbiga och många mår ganska dåligt under hjärtklappningen (takykardin). Pulsen brukar ligga på 120 upp till 220 slag per minut. Den brukar vara helt regelbunden. Det slutar lika plötsligt som den börjar. Ibland har man några extraslag innan takykardin startar. Den här typen av hjärtklappning är ofarlig, men som sagt jobbig att leva med.
Sedan många år kan man behandlat dem med en teknik som heter ablation. Man för in ett par tunna sladdar (elektroder) i blodomloppet och för dem till hjärtat och ser exakt vad som orsakar takykardin. Oftast är det en liten struktur i förmaken som inte borde finnas där.Den lilla vävnadsstrukturen kan man ofta ganska lätt förstöra genom att värma upp det under någon minut med en av sladdarna man fört in i hjärtat. Det låter otrevligt kanske, men det är inte särskilt jobbigt.Vinsten är att du blir helt fri från takykardi-attackerna.
För att få denna behandling måste du träffa en hjärtspecialist som kallas elektrofysiolog. Alla universitetssjukhus har några elektrofysiologer som dagligen utför ablationer på patienter med liknande besvär som du har. Din läkare kan hjälpa dig med remiss. Du kan också pröva att ringa en kardiologisk klinik och berätta om din hjärtklappning och försöka få en tid till en hjärtspecialist. Ett tredje sätt att komma till är att du åker till akutmottagningen när du har takykardi.Du kan gå in på fördjupningar och gå till lexikon och läsa mer om ablation om du vill på denna webbsida. Smärtan du känner har inte med hjärtat att göra.
Lycka till!

MVH
Thomas Fåhraeus, Överläkare
Lund
p.s. Hör av dig igen till mig om du inte kommit till en hjärtspecialist inom två månader. Bor du i Skåne kan jag hjälpa dig direkt! En tonåring skall inte behöva ligga med hjärtklappning i flera timmar under nätterna utan att få hjälp/.d.s.