Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hei! Jeg har nettopp fått operert inn en pacemaker. Som jeger bruker jeg jaktradio mye av høsten i forbindelse med storviltjakt. Jeg er høyreskytter og min PM ligger på venstre side, hvor jeg har jaktradioen. Jeg har PM fra Medtronic og jaktradio fra ICOM. Ser frem til svar og vil samtidig takke for en meget informativ side, som hjelper alle involverte med informasjon rundt emnet! Mvh Øyvind

Hei!
Jeg har nettopp fått operert inn en pacemaker. Som jeger bruker jeg jaktradio mye av høsten i forbindelse med storviltjakt. Jeg er høyreskytter og min PM ligger på venstre side, hvor jeg har jaktradioen. Jeg har PM fra Medtronic og jaktradio fra ICOM. Ser frem til svar og vil samtidig takke for en meget informativ side, som hjelper alle involverte med informasjon rundt emnet!
Mvh Øyvind

Hej Öyvind,

Bärbara radioapparater kan förmodligen påverka vissa pacemakermodeller,framför allt äldre modeller. De nya pacemakermodellerna har inbyggda filter (skydd) mot olika radiofrekvenser. Några anses till exempel helt mobilsäkra.
Jag har inte sett någon rapport om biverkningar från en jaktradio. Den kan vara klokt att inte hålla radion alldeles intill pacemakern (minst 1 dm ifrån) och om du känner något när du använder radion, så stäng av den.

Mycket beror på vilka frekvenser olika telefoner och radioapparater sänder på.

Lycka till.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund