Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

hård träning

Hej thomas. Är en f.d elitspelare i ishockey som tränade många och långa pass under min aktiva tid. Efter en svår ryggskada fick jag lägga all idrott åt sidan. Efter något år i stillhet fick jag problem med sinusknutan och fick så småningom pacemaker, som jag nu haft i 15 år. Nu till saken: Min son, 15 år tränar ishockey nu och ibland kommer oroande tankar. Är det egentligen nyttigt att träna hårt flera timmar dagligen?Kan min sjuka sinusknuta bero på att jag slutade tvärt att träna? eller var det en följd av utslitning? Klart jag vill att sonen ska lira hockey, men inte till vilket pris som helst! Anders

Hej,

Man kan nog inte slita ut sinusknutan pga hård träning. I så fall skadas nog hjärtmuskeln först. I ditt fall har du kanske tränat för hårt när du haft en infektion i kroppen? Man får en sk perimyokardit, en inflammation i hjärtat, som kan skada sinusknutan. Det brukar vara en orsak till att yngre patienter får problem med sinusknutan eller AV-knutan.
Har man en infektion i kroppen skall man inte träna hårt utan helst vila tills man känner sig bra igen.
Jag tycker din son kan träna som han gör, med uppehåll när han är infekterad. Sjukdomar i sinusknutan är sällan ärftliga, så det behöver du inte oroa dig för.
Att sluta tvärt och träna, om det är bra eller ej, det har diskuterats, men jag har ingen åsikt om det.

Bästa hälsningar,

Thomas Fåhraeus
Lund