Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har pacmaker sen feb-2000 och nu har jag svimmat utan förvarning ett par gånger

Vid kontroll av pacemaker så ser man väldigt mycket störningar just vid dom tillfällen jag svimmat så frågan "Är pacemaker ledningarna trasiga då jag haft min pacemaker i 14 år?

Hej

Hej förstår din oro över svimningarna. Jag hoppas att de som gjorde kontrollen av din pacemaker tittade på hur dina elektroder fungerar och mår genom att göra tester. Pacemakern gör även automatiska mätningar på elektroderna och visar sedan en kurva på hur de mår. Även diagnostik på ev störningar kan tyda på för känslig inställning vilket går att programmera bort. Eller så kan det vara tecken på att elektroden inte mår bra och störsignaler gör att pacemaker tillfälligt inte stimulerar ditt hjärta för den tror att det finns egen puls och där av dina svimningar om du har en långsam egen puls utan pacemakern. Har du fortsatt att svimma efter senaste kontrollen eller har de försvunnit? Har de försvunnit så kan det vara att de lyckats att lösa problemmet med hjälp av oprogrammering. För att du ska få ett helt korrekt svar bör du kontakta din egna mottagning. Man kan också svimma av andra saker och även där är det bra att du kontaktar din läkare om det inte beror på din pacemaker för vidare utredning.

Mvh
Maria Hesselstrand
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar