Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har pacemaker inställd på 60 p/min. I samband med ansträngning händer det att pulsen går ned till ca 40 för att efter vila gå upp till normala värden. Varför funkar inte pacemakern hela tiden?

Hej

Pulsen ska inte kunna gå under 60 om allt fungerar väl med pacemakern. Det kan också vara så att du har en del extraslag under ansträngning vilket ibland kan räknas fel av ev pulsmätare eller om man själv räknar pulsen på handleden.Ett extraslag har en mindre effektiv pumpfunktion och ger därför ett dåligt svar utåt trots att du har en puls som ligger över 60. Vid nästa kontroll kan man se om du har många extraslag eller ej och då kanske få ett svar på varför pulsen känns lägre än den ska.

MVH
Maria
Pacemakersköterska