Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har króniskt förmaksflimmer sedan ett par år, pacemaker då jag hade låg puls, tar blodtrycksmedicin men ligger sedan något år på ett bra tryck. Mår i stort bra, jobbar och motionerar som vanligt. Under den gångna veckan var jag på en ultraljudsundersökning av hjärtat, en extra koll efter ha utfört ett arbetsEKG som visade på ett positivt ok. Ultraljudet visade på ett läckage i en klaff, vilken vet jag inte än eftersom läkaren pratade över mig med analytikern. Fick dock information om att jag inte hade något ihållande flimmer och att det framöver skulle bli en ny koll med ultraljud. Är det så att min pacemaker kan ha en positiv effekt genom att till viss % stabilisera flimmret? Kan det vara så att mitt förmaksflimmer resulterat i ett klaffproblem? Har tidigare aldrig haft blåsljud etc vid diverse undersökningar. Man blir lite avslagen då det uppstår problem med till ex hjärtat, testade i dag hur ett lagom motionspass skulle kännas, gick 6 km på 45 min, lätt andfådd,svettades en hel del men inga problem mer än ett antal rapningar. Har känt mig lite trött på em men vill tro att det har med den receptfria allergimedicinen att göra, tror att det var så även förra året. Är 66 år men jobbar med glädje fortfarande heltid. Efter ett motionspass kan övertrycket gå ned under 100 och undertrycket kan då ligga på 69, kan detta kopplas till ett klaffel? Ligger normalt i vilande på 125-80 eller lite lägre

Har króniskt förmaksflimmer sedan ett par år, pacemaker då jag hade låg puls, tar blodtrycksmedicin men ligger sedan något år på ett bra tryck. Mår i stort bra, jobbar och motionerar som vanligt.
Under den gångna veckan var jag på en ultraljudsundersökning av hjärtat, en extra koll efter ha utfört ett arbetsEKG som visade på ett positivt ok.
Ultraljudet visade på ett läckage i en klaff, vilken vet jag inte än eftersom läkaren pratade över mig med analytikern. Fick dock information om att jag inte hade något ihållande flimmer och att det framöver skulle bli en ny koll med ultraljud.
Är det så att min pacemaker kan ha en positiv effekt genom att till viss % stabilisera flimmret?
Kan det vara så att mitt förmaksflimmer resulterat i ett klaffproblem?
Har tidigare aldrig haft blåsljud etc vid diverse undersökningar.
Man blir lite avslagen då det uppstår problem med till ex hjärtat,
testade i dag hur ett lagom motionspass skulle kännas, gick 6 km på 45 min, lätt andfådd,svettades en hel del men inga problem mer än ett antal rapningar.
Har känt mig lite trött på em men vill tro att det har med den receptfria allergimedicinen att göra, tror att det var så även förra året.
Är 66 år men jobbar med glädje fortfarande heltid.
Efter ett motionspass kan övertrycket gå ned under 100 och undertrycket kan då ligga på 69, kan detta kopplas till ett klaffel?
Ligger normalt i vilande på 125-80 eller lite lägre

Hej,
Det var flera frågor och jag skall försöka besvara dem kort. Pacemakern skall inte kunna påverka själva förmaksflimret. Pulsen kan däremot bli stabilare och jämnare med pacemaker.Om Du ibland inte har förmaksflimmer är det inte kroniskt utan troligtvis paroxysmalt, dvs det kommer i anfall.
Du skriver inte vilken klaff Du har läckage i eller om det föreligger någon hjärtförstoring. Många har ett läckage i någon av klaffarna. När hjärtat börjar växa i storlek brukar det vara dags att kontrollera det oftare med EKO us. för att se om en klaffoperation är aktuell.Då Du mår relativ bra tror jag inte att Du behöver oroa Dig för klaffelet.
Din trötthet kan bero på allergimedicinen.Ett klaffel kan påverka blodtrycket men blodtrycket påverkas av många andra faktorer. 125/80 i vila är ju perfekt.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund