Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har jag av-block III?

Hej Thomas. Har jag förstått rätt: Om man tappar två slag eller flera i rad så har man av-block III? Nån gång då och då, när jag löptränar och har en puls på ca 176/minut, stannar mitt hjärta till 1-2 sek, (jag får alltid ett"sug" i bröstet precis innan som gör att jag kollar pulsen)Och då skulle ju hjärtat slå minst 3-5 slag under denna paus eftersom min löp-puls är så hög.Kan detta vara av-block III? eller ett vanligt extraslag som jag har då och då? Jag är vältränad och springer ofta, 39 år.
Lotta

Hej Lotta,

Det är ju en listig fråga! AV block III ställs med hjälp av EKG i nästan samtliga fall. Ett paus på några sekunder vid en löpningspuls på 176/min kan bero på ett par extraslag i följd som du inte känner eller att sinusnoden blockerar sig själv så kallat SA - block vilket är mycket ovanligt. Men man kan ju inte helt utesluta en AV blockering som du skriver.

Är du orolig kan du försöka få ett arbets- EKG så kan man se vad som händer.

Mår du bra i övrigt skulle jag inte bry mig om ditt korta " hjärtstopp" då jag misstänker att det orsakas av ett eller två mycket tidiga extraslag som ger en kort paus i rytmen, så att hjärtat kan fullfölja sin repolarisering innan nästa sinusdepolarisation sker, eller hur?

Extraslag vid hög belastningspuls t ex över 150/ min kan ibland vara ett varningstecken från hjärtat.Uppträder de vid arbets- EKG brukar man bryta provet om det blir för många extraslag. Ta inte ut dig helt och hållet kan vara ett råd, men det kanske du inte gör?

Med bästa hälsningar,
Thomas Fåhraeus
Lund