Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har en fråga jag har kardiomyopati och ventrikeltakykardi, och en klaff som läcker.

Har en fråga jag har kardiomyopati och ventrikeltakykardi, och nu var jag på ett ultraljud och det visade sig att jag har en klaff som läcker. Vad kan man göra åt det?

Hejsan,

Jag vet inte om Du har en ICD pga din ventrikeltakykardi eller ej? Hursomhelst, ultraljud är en mycket bra undersökning som kan ge besked om klaffarnas tillstånd. Hjärtklaffarna skall ju enkelrikta blodet. Många människor har ofta lite läckage i en eller flera klaffar. Mindre läckage brukar inte behöva åtgärdas, men har Du ett större läckage i t ex. mitralisklaffen eller aortaklaffen får man ta ställning till om detta försämrar hjärtat ytterligare eller ej.

Med EKO- undersökningen ser man när det är dags för en ev. klaffoperation. Har Du en ICD innebär det inga större problem.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund.

Läs mer i lexikon: 
Hjärtinsufficiens
Läs mer om ämnet: 
ICD