Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har fått en pacemaker inopererad. Fick information om att det skulle vara smärtfritt men det gjorde väldigt ont trots bedövningen.Det var lika hemskt som jag hade trott. Läkaren hade svårt att hitta vener och jag fick inte mer lugnande fast jag ville ha det. Jag var alldeles skräckslagen under hela ingreppet och är väldigt besviken på personalen. Vad var det som gick fel?

Har fått en pacemaker inopererad. Fick information om att det skulle vara smärtfritt men det gjorde väldigt ont trots bedövningen.Det var lika hemskt som jag hade trott. Läkaren hade svårt att hitta vener och jag fick inte mer lugnande fast jag ville ha det. Jag var alldeles skräckslagen under hela ingreppet och är väldigt besviken på personalen. Vad var det som gick fel?

Hej,
Pacemakeroperationer i Sverige utförs nästan uteslutande i lokalbedövning utom på minderåriga som får narkos.
Att man väljer lokalbedövning beror på att ingreppet görs väldigt ytligt alldeles under huden. Elektrodernas placering i hjärtat brukar inte göra ont, hjärtat har inga smärtnerver.

Lokalbedövning innebär att bedövningsmedlet sprids på ett korrekt sätt i själva operationsområdet dvs att all vävnad som man skär, klipper eller syr i skall vara bedövade. Om patienten säger att det gör ont bör man lägga mer bedövningsmedel i det aktuella området. Rör det sig om en reoperation med ärrvävnad eller en sårinfektion är det svårt att bedöva helt ut då bedövningsmedlet inte sprider sig lika lätt eller blockeras av infektionen. Infekterade fall brukar opereras i narkos.

Så till din fråga: Varför gjorde det så ont och vad gick fel?

Många kirurger lägger lokalbedövning på olika sätt eller på "sitt" sätt.Jag har sett skrämmande exempel på hur operatören kör in en spruta under huden vid operationsområdet, tömmer hela sprutan på ett ställe (ibland i fettvävnaden där det inte gör någon nytta ) och tror därmed att hela operationsfältet är bedövat.

Den vanligaste och korrekta metoden är att med en lång smal bedövningsnål i huden solfjädersformat sprider ut bedövningsmedlet över hela det planerade operationsfältet. Ofta är den svåraste smärta i huden med alla smärtnerverna. När bedövningen "tagit" efter några minuter kan man öppna huden och leta efter de blodkärl som går till hjärtat.

Även det kan göra ont varför man bör komplettera med mer bedövningsmedel i t.ex. närliggande muskler.En klok läkare frågar då och då om det gör ont och personalen vid huvudändan kan också tala om ifall patienten har ont.

Hittar man inga synliga blodådror måste man med en nål sticka under nyckelbenet i blindo och det gör tyvärr ont ibland. Men man lägger även här bedövning när man letar efter ett nytt blodkärl. Efter någon minut börjar bedövningen att verka och man kan leta efter det aktuella blodkärlet utan större smärta.Venen kan vara svår att hitta.

Jag vet ju för lite om din operation för att säga om din kirurg utförde en korrekt bedövningsteknik vid din pacemakeroperation. Personligen tycker jag att du borde fått mer lugnande medel intravenöst som ofta snabbt minskar smärtsensationerna. Av någon anledning ges på vissa sjukhus väldigt lite lugnande medel vilket är olyckligt, då det har en väldigt god verkan på smärtpatienter i de flesta fall.

Om operationen blev en skräckupplevelse för dig, tala gärna om det för personalen och din läkare. Din pacemaker kommer ju att bytas ut om några år och det kommer att oroa dig mycket, tror jag. Om "din" kirurg har fel bedövningsteknik kommer flera patienter att få uppleva vad du upplevt. Det kan vara klokt att tala ut om det trauma du utsatts för.

Som tidigare lärare i pacemakerkirurgi tar det kanske en kvart att lära ut hur man lägger en adekvat bedövningen vid operationen. Man kan be en narkosläkare att visa tekniken vilket kirurgerna sällan gör.

Har andra läsare liknande upplevelser, vilket jag tror många har, skriv gärna till oss, så kan vi ta upp ämnet i ett större sammanhang.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund