Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har fått inopererat en pacemaker för drygt 3 veckor sedan. Åkte i helgen bil på en mycket dålig väg (vägarbete). Det var mycket guppigt och jag fick hjärtklappning och sedan känndes det som om en hand kramade om hjärtat och jag höll på att svimma två gånger under loppet av ca 2 min. Var sedan så spännd under resten av bilfärden att jag bara väntade att det skulle återkomma. (Vi var på väg till fjällen så det var minst 1 timme till närmaste ambulans om det skulle hända någonting). Kände lite obehag hela tiden under resten av färden med dålig väg. När jag sedan kom hem åkte jag upp på akuten och fick ligga med hjärtövervak. Det visade inget onormalt. Pacemakern kollades också och fungerade som den skulle. Vad kan ha hänt? Kan det varit guppen i vägen eller ev. störningar i bilen som fick detta mycket obehagliga att inträffa?

Har fått inopererat en pacemaker för drygt 3 veckor sedan. Åkte i helgen bil på en mycket dålig väg (vägarbete). Det var mycket guppigt och jag fick hjärtklappning och sedan känndes det som om en hand kramade om hjärtat och jag höll på att svimma två gånger under loppet av ca 2 min. Var sedan så spännd under resten av bilfärden att jag bara väntade att det skulle återkomma. (Vi var på väg till fjällen så det var minst 1 timme till närmaste ambulans om det skulle hända någonting). Kände lite obehag hela tiden under resten av färden med dålig väg. När jag sedan kom hem åkte jag upp på akuten och fick ligga med hjärtövervak. Det visade inget onormalt.
Pacemakern kollades också och fungerade som den skulle. Vad kan ha hänt? Kan det varit guppen i vägen eller ev. störningar i bilen som fick detta mycket obehagliga att inträffa?

Hej,

Tack för Ditt brev. Du skriver inte vilken typ av pacemaker du har eller hur gammal du är. Om Din puls går upp högt på skakig väg, talar det för att Du har en pacemaker med sk rörelsesensor (det har de flesta) aktiverad. Sensorn känner av rörelser och tror att Du motionerar och skall då öka pulsen,vilket den korrekt gjort. Den kan gå högt upp (på barn upp till 200 impulser/min). På vuxna ställer man den övre frekvensen på cirka 150 imp/min.

Om Du fick krampkänsla och kanske värk i bröstet vid hög puls kan det vara helt normalt. Du kan be dem sänka sensorns övre frekvens eller sensorns känslighet. Det kan också vara ett tecken på att Du har åderförkalkning i hjärtats blodkärl och att Du fick lite kärlkramp, när pulsen blev hög. Har Du detta i släkten eller är rökare eller har höga blodfetter, bör man utreda Dig närmare, så att Du inte får en hjärtinfarkt. Ev skulle man göra ett arbetsprov med EKG samt en hjärtscintigrafi, som kan avslöja försämrad blodförsörjning i hjärtats blodkärl.

Är Du ung och inte har några hjärtproblem i släkten tycker jag inte Du bör tänka på detta. Men är det det motsatta, tycker jag att Du skall diskutera detta med Din läkare, om Du skall utredas för kärlkramp eller ej, framför allt om Du känt något av dessa symptom tidigare.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund