Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Har fått en ICD för knappt en månad sedan

Jag är född (79) med transposition av de stora kärlen med intakt septum. Jag är opererad med senningplastik. De senaste åren har jag haft problem med återkommande arrytmier (förmaksfladder) och elkonventerats för detta. I december-11 blev arrytmin akut och "fastnade" slutligen på 174 i puls, när jag kom in till sjukhuset kom det upprepade "onda" slag. Läkaren såg att det var kammarflimmer. Efter elkonventering fick jag inte tillbaka sinusrytm och fick därefter en ICD-dosa. Min fråga är: Jag känner fortfarande av hårda extraslag och vid ansträgning som tex duscha gör mig trött, yr och pulsen går upp. (Jag äter betablockerare). Kommer det alltid vara såhär? Varför orkar jag inte mer? Jag är så trött jämnt. Jag har ätit betablockerare över 1 år men höjt dosen efter implantatet. Är det farligt när pulsen är så "hoppig", lugn vid vila men hög vid minsta ansträgning?
Tack för svar

Hej,

Förstår att du känner oro av din oregelbundna puls men det ser ut som om din läkare behandlar dig rätt både med beteblockerare och även att du fått en ICD med skydd mot farliga hjärtrusningar.Förmaksfladder har ofta en benägenhet att gå fortare vid aktivitet och det påverkar naturligtvist ditt hjärta och du blir tröttare. Jag kan inte ge dig något bra svar men ta kontakt med din läkare igen för det finns andra sätt som man kan behandla förmaksfladder ex fladderablation men jag kan inte ge svar på om det går i och med den hjärtanatomi du har.

Lycka till
Maria
Pacemakersköterska