Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Halsband att bära som pacemakerbärare?

Hej!
jag har en patient som hört att det finns halsband som man kan bära när man har pacemaker, ett komplement till kortet. Ser att ni haft denna fråga tidigare och då hänvisat till respektive pacemakermottmen...jag jobbar på mott men har ingen aning om vart dessa går att få tag på. Har ni ett telefonnummer?

Hej

Vi på Pacemakerenheten i Lund har aldrig haft några halsband att dela ut till våra pacemakerpatienter. Vi anser att man inte behöver ha detta för i en akut situation ska man behandlas som vilken patient som helst. Står man på ex blodförtunnande läkemedel så är det viktigare att bära ett halsband som en påminnelse vid en akut situation att man är lätt blödande.
Jag vet att en del patienter har gjort egna halsband och att även HjärtLung föreningen har haft något halsband som man kunde köpa. Sök på nätet för att se om det finns att få tag på.

Lycka till
Maria
Pacemakersjuksköterska

Relaterade expertsvar