Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Grenblock

jag är 70 år och har ett grenblock men fick inte veta om det på höger eller vänster sida. Min fråga är vilket av dessa två är farligast?

Hejsan,

Grenblock i hjärtat betyder att den elektriska impulsen inte går ner i höger eller vänster kammare, som den normalt gör.Man talar om högersidigt eller vänstersidigt grenblock. Ibland går pulsen fram till en kammare men släpar efter något. Det kallas inkomplett grenblock, till skillnad från komplett grenblock som helt hindrar impulsen att gå den normala vägen (grenen) till ena kammaren. Allt detta syns lätt på ett vanligt EKG.

Grenblock kan vara medfött. Vanligtvis hindrar det inte att man kan leva ett normalt liv med ordinär fysisk aktivitet.Är hjärtat friskt i övrigt, spelar grenblocket inte så stor roll egentligen. Om det är ett vänstersidigt, totalt grenblock så är de två grenarna blockerad och vänsterkammaren aktiveras då genom skiljeväggen mellan de bägge kamrarna. Det tar lite längre tid (några millisekunder) än om grenarna är öppna och fungerar normalt.

Till höger kammare går bara en gren, som kan bli blockerad ( av t ex en hjärtinfarkt, hjärtförstoring, muskelsjukdom mm).Höger kammare pumpar "bara" blodet till lungorna och har inte lika krävande pumpuppgift som vänster kammare, som pumpar ut blodet i hela kroppen. Ett högersidigt grenblock har inte lika stor betydelse som ett vänstersidigt block.Det är inte direkt "farligt" med grenblock men vid t ex hjärtsvikt kan en pacemaker vara till hjälp att aktivera vänster kammare samtidigt som höger kammare.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred