Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Gravid och behöver pacemaker

Jag har ett AV-block 1 som blivit sämre och efter min senaste kontroll bedömde läkaren att det är dags att operera in en pacemaker eftersom min pq-tid fördröjts ytterligare och jag har en del överhoppade slag. Dagen efter beskedet fick jag reda på att jag är gravid, när jag berättade detta för läkaren tyckte han bara att det var ett ännu starkare själ att snabba på en operation så att jag inte ska få svåra symptom under graviditeten. När jag sedan kontaktade läkaren där operationen var inplanerad vill han istället vänta med op till efter barnet är fött p.g.a. strålning under op. Känns konstigt att få olika besked och jobbigt att vänta hela graviditeten och veta att jag kanske blir sämre. Hur stora är riskerna för fostret vid en op? Har så många frågor och funderingar, kan det påverka fostret när jag har mitt AV-block? De symptom jag har idag är att jag blir väldigt andfådd och ibland känner av lättare yrsel, allt har kommit på senare tid. Vill inte behöva vara rädd hela graviditeten. Hur klarar kroppen en ansträngande förlossning vid ett AV-block, vilka risker finns?

Hej,

En svår fråga, för sjukhusen i Sverige har olika uppfattningar om detta problem. Börjar du "tappa" slag och kanske få ett AV block lll så bör du få en pacemaker innan förlossningen tycker jag. Efter tredje graviditetsmånaden är risken inte stor att fostret tar skada av röntgenstrålar.Ju längre man väntar ju bättre, men det får ju inte riskera din hälsa. Vissa sjukhus utomlands kan lägga in en pacemaker med ultraljud, jag vet inte om man gör det i Sverige ännu.

Det viktigaste är att du får en snabb erfaren, snabb pacemakeroperatör.Hur hittar man en sådan person? En inläggning av två elektroder bör ta en halvtimme och då har man vanligtvis en genomlysning med röntgen på cirka fem minuter vilket inte är mycket. Du kan skriva vad du bor och skicka ett brev till vårt forum så kan andra patienter ge dig tips om hur du skall förfara.

Lycka till,

Bästa nyårshälsningar,
Thomas Fåhraeus
Bjärred