Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Hur gör jag bäst?

Hej

Jag har under många år haft låg vilopuls, när jag ligger och vilar ligger den på ca 40 och när jag går ligger den runt 50. Har även lågt blodtryck, vilket lär vara bra.
Jag är ofta trött och känner med jämna mellanrum att hjärtat "hoppar över" ett slag. För ca 10 år sedan hoppade hjärtat inte bara över ett slag utan slog oregelbundet i ca 45 minuter. Detta utreddes och inget fel kunde konstateras mer än att jag hade låg vilopuls och därmed var vältränad (under natten på sjukhuset låg pulsen på 32).
Allt sedan dess har det hoppats över ett slag då och då, vissa dagar flera gånger och andra dagar bara ett par gånger.
Var och tränade för ett par dagar sedan och kände att hjärtat pumpade för fullt på ett sätt som jag inte upplevt sedan tidigare och blev samtidigt väldigt fort väldigt trött.
Efter att ha läst ett annat inlägg på detta forum tänkte jag höra hur jag bäst kan gå vidare med detta och vilken väg jag skall ta. Träffade min läkare på vårdcentralen i våras (trött och yr) som åter igen konstaterar att jag har låg vilopuls samt lågt blodtryck och därmed är vältränad.

Mvh
Magnus

Hej Magnus

Det bästa är att du ber din läkare om att få göra ett arbetsprov eller att få ha ha en 24 timmars bandspelare/holter för att se hur din puls skiftar under ansträngning och vila och även följa de extraslag du känner.
Du har inte skrivit hur gammal du är och hur mycket du tränar. Är du mycket aktiv och orkar det du vill så kanske din puls är tillräcklig. Vad som är viktigt är vilka symtom du har och vad du gör under dessa tillfällen.

För att du ska känna dig trygg så är det nog bra att du får klara besked på det du upplever så kontakta din läkare igen för hjälp.

Lycka till
Maria Hesselstrand
Pacemakersköterska

Relaterade expertsvar