Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Gjorde ett långtids EKG 080919 och fick igår med posten ett brev där det stog att EKGt visat " en hel del extraslag ".

Gjorde ett långtids EKG 080919 och fick igår med posten ett brev där det stog att EKGt visat " en hel del extraslag ".

Frågan löd: Gjorde ett långtids EKG 080919 och fick igår med posten ett brev där det stod att EKGt visat " en hel del extraslag " samt hälsningar från en ST-läkare. Vad gör jag? Har ingen läkare som tar hand om hjärtat, tar 2,5 mg Emconcor x 2 men har besvär varje dag "hjärtat i halsgropen" även nattetid. Har även krampkänsla i bröstkorgen och upp mot halsen under kortare perioder. Varit på akuten ett antal ggr p g a förmaksflimmer som alltid gått över av sig själv. Läkaren på VC vill inte ta sig an ärendet utan skickar mig till akuten utan remiss. Säger att jag själv ska beställa tid på kardiologen när jag fått tid för långtids EKG. På kardiologen säger man att detta får jag inte göra. Hur gör man då? Finns det någon bra läkare i närheten av Trollhättan som jag kan söka? Finns det möjligheter att göra något åt besvären så att jag kan leva lite mer normalt igen. Tackar på förhand, Ulla

Hej Ulla,

Tack för Ditt mail. Långtids-EKG visar ofta att patienter har extraslag vilket vanligtvis är ett normalt fynd. Har man många extraslag kan det bli lite jobbigt för patienten. Det finns många människor som aldrig känner av sina extraslag även om de har många.

Tidigare behandlade hjärtläkarna extraslagen med olika mediciner och fortfarande gör vi det ibland, om patienten tycker att de är obehagliga.Men medicinerna kan ofta ge värre biverkningar än extraslagen.Vid extraslag pumpar hjärtat lite annorlunda blodvolymer vilket kan kännas i halsgropen.

Tyvärr vet hjärtläkarna att man inte kan göra så mycket med extraslag utom att informera patienten att de nästan alltid är ofarliga och inte behöver behandlas.

Förmaksflimmer- attacker är vanligt förkommande i högre ålder . Det är bra om en kardiolog tittar på detta och kanske kompletterar utredning med ultraljud (EKO). Krampkänslan i bröstet bör leda till ett arbets-EKG kanske, men jag känner ju inte till alla detaljer.

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med läkare i Trollhättan utan Du får leta vidare.

Lycka till,

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.